Laminaat schoonmaken? Zo doe je dat (goed)! - Solza.nl
SOLZA

Laminaat schoonmaken? Zo doe je dat (goed)!

Heb jij een laminaatvloer liggen en wil jij het laminaat schoonmaken? Dan zijn er enkele elementen om rekening mee te houden voordat je begint. Niet alles is zo eenvoudig als het lijkt en ook jouw laminaatvloer verdient het om goed behandeld en onderhouden te worden. In deze blog gaan wij dieper in op de do's en dont's van laminaat schoonmaken.

Verschilt de manier van schoonmaken per laminaatvloer?

In principe wil elke laminaatvloer hetzelfde schoongemaakt worden, namelijk hoe wij dit in deze blog uitleggen. Geen enkele laminaatvloer houdt ervan om onder water gezet te worden of om bekrast te worden. Iets wat je absoluut niet wilt doen (en toch doen veel mensen dit) is de vloer schoonmaken met allesreiniger (of vergelijkbare huishoudelijke middelen). Alhoewel dit middeltje ideaal lijkt voor deze klus bevat dit bepaalde stoffen die de vloer kunnen aantasten, kunnen zorgen dat de vloer dof wordt, dat de vloer kleur verliest of dat de beschermende toplaag beschadigd raakt. Dit wil je dus sowieso niet!

Laminaat schoonmaken

Laminaat stofzuigen

Wellicht ietwat voor de hand liggend, maar het is ten eerste aangeraden om de vloer regelmatig schoon te houden met een stofzuiger. Hierdoor hou je eventueel vuil zoals kleine stukjes zand of steentjes weg van jouw prachtige laminaatvloer en voorkom je dat je hier per ongeluk op gaat staan en de vloer beschadigd. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje. Let er bij het stofzuigen wel op dat je een goed opzetstukje gebruikt. Is dit namelijk niet het geval dan kan het zijn dat jij met alle goede bedoelingen alsnog de vloer beschadigd. Heb jij geen zin om te stofzuigen (begrijpen wij heel goed), dan is het natuurlijk ook mogelijk om hiervoor een robotstofzuiger in te schakelen. Deze rijdt oneindig rondjes en houdt jouw laminaat mooi schoon.

Laminaat dweilen

Uiteraard is eens in de zoveel tijd voor de meeste vloeren niet genoeg en is het wenselijk ook eens het laminaat te dweilen of de vloer nat af te doen. Gebruik hiervoor het beste lauw water (niet te warm en niet te koud). Alhoewel heel veel vloeren tegenwoordig relatief goed bestand zijn tegen water is het echter niet de bedoeling dat je een waterballet creëert in huis. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk water gebruikt bij het dweilen en zet eventuele ramen en deuren tegen elkaar open om het drogen te stimuleren. Waarom? Omdat het te lang on contact staan met water per definitie niet goed is voor laminaatvloeren en de werking van de planken kan vergroten. 

Laminaat schoonmaken

Laminaat reinigen met speciale laminaat reiniger

Voor het schoonmaken van een laminaatvloer is er een speciale laminaat reiniger ontwikkeld. Door gebruik van deze reiniger ontvet je de vloer streeploos en laat je de ruimte weer fris ruiken. Het is overigens ook mogelijk om naast de aangeraden middelen een scheut schoonmaakazijn toe te voegen aan het water waarmee je wenst te gaan dweilen. Hiermee kun je de vloer extra schoon maken.

Vloeren van Solza.nl zien, ervaren en meemaken? Dat kan!

Wil jij jouw toekomstige vloer eerst graag zien, ervaren en meemaken voor je overgaat tot het doen van een aankoop? Dat kan bij Solza.nl! In Alphen aan den Rijn hebben wij een showroom voor je samengesteld waar je naar hartenlust kunt kijken naar de mogelijkheden en voordelen van onze verschillende producten. Probeer in onze showroom eens over de vloer heen te lopen om dit te ervaren of bekijk hoe de vloer die jij op het oog hebt het doet met een bepaalde lichtinval. Daarnaast is er in onze showroom altijd een expert aanwezig die jou kan helpen bij het beantwoorden van eventuele vragen en die je maar wat graag voorziet van nuttige adviezen. Zo ben jij zeker van je aankoop. Wel zo fijn!

Meer blogs...
Solza nu ook officieel Quick-Step dealer - Solza.nl

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten? - Solza.nl

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten?

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand - Solza.nl

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand

Dit zijn de vloertrends in 2024 - Solza.nl

Dit zijn de vloertrends in 2024