Wil jij graag een plak PVC vloer gaan toepassen bovenop een Fermacell vloerplaten dekvloer? Dan zijn hierbij enkele punten om rekening mee te houden. Zo zijn de gebruikte materialen en het te volgen proces enorm van belang. In deze blog proberen wij alles zo goed mogelijk uit te leggen. We voorzien je zelfs van een stappenplan voor het egaliseren van Fermacell vloerplaten.
Waarom een Fermacell dekvloer en wat zijn deze platen?
Fermacell heeft voor toepassing op de dekvloer een aantal enorme voordelen. Zo zijn deze platen enorm sterk, stootvast en brandwerend. Daarnaast hebben Fermacell platen een geluidsisolerende werking én zijn ze vaak vochtbestendig. De Fermacell vloerplaten worden over het algemeen kruislings over elkaar verlijmd waardoor er een liplasverbinding ontstaat. Fermacell platen worden ook weleens gipsvezelplaten genoemd.
Vaak zien wij dat mensen met een houten draagvloer er tijdens bijvoorbeeld een renovatie voor kiezen om Fermacell vloerplaten over hun houten draagvloer toe te passen. Vaak is de overweging hierbij het creëren van een vlakke dekvloer die ook nog eens geluid reducerend is.
Welke PVC vloeren kunnen op Fermacell?
In principe kunnen vrijwel alle soorten PVC vloeren op een Fermacell dekvloer worden geplaatst. Zolang de Fermacell platen mooi vlak zijn kunnen zowel plak PVC vloeren als click PVC vloeren hierop geplaatst worden. Click PVC vloeren dienen hierbij te worden gelegd met de juiste ondervloer voor de situatie, plak PVC vloeren dienen eerst een geëgaliseerde ondergrond te krijgen. Hierbij is het dus noodzakelijk om de Fermacell platen te egaliseren met daarvoor geschikte egaline.
Welke egaline gebruiken op Fermacell vloerplaten?
Helaas is het niet mogelijk om zomaar een willekeurig soort egaline toe te passen op een Fermacell vloerplaat. Wil je van deze vloer een mooi geheel maken waar je plak PVC op kunt gaan toepassen? Dan is het noodzakelijk om gebruik te maken van een gipsgebonden egaline, doordat ook Fermacell gipsgebonden is. Je zou dus kunnen kijken naar gipsgebonden egaline van merken zoals Uzin, Thomsit of Co-Pro.
Fermacell egaliseren, hoe doe je dat?
Om ook jou op weg te helpen met het egaliseren van jouw Fermacell vloerplaten hebben wij ons best gedaan een zo duidelijk mogelijk stappenplan samen te stellen. Kom je hier toch niet helemaal uit? Voel je dan vooral vrij om onze specialisten te vragen om advies. Daarnaast is het ook mogelijk om deze werkzaamheden over te laten aan onze vakmensen.
Stap 1: Voorbereiding
Een goed begin legt de basis voor succes en dus is het ook in dit geval noodzakelijk om te zorgen dat de ruimte waarin je zult gaan werken schoon en stofvrij is. Zorg dat je eventuele losse delen weghaalt en haal grondig een stofzuiger door de betreffende ruimte.
Stap 2: Dicht alles goed af
Zitten er gaatjes in de vloerplaten of zijn er kieren tussen de verschillende platen ontstaan waardoor de egaline weg zou kunnen lopen? Zorg dan dat je deze goed afdicht met een reparatiemortel. Over het algemeen zien wij dat vakmensen hierin de voorkeur hebben voor bijvoorbeeld de Uzin NC 118. Je wilt immers voorkomen dat je egaline uiteindelijk een verdieping lager of in de kruipruimte eindigt.
Stap 3: Behandel de platen met primer
De derde stap omvat het voorbehandelen van de Fermacell platen met een primer, ook wel bekend als voorstrijk. Deze stap is van essentieel belang voor een optimale hechting. Het aanbrengen van de primer kan met een vachtroller worden gedaan. Voor grotere oppervlakken is het handig om een vachtroller met telescoopsteel te gebruiken. Bij de muur is het aan te raden de voorstrijk met een kwast aan te brengen, bijvoorbeeld een blokkwast. Let erop dat er geen plassen voorstrijk ontstaan en vermijd te dikke lagen. Het is tevens van groot belang om de juiste voorstrijk te kiezen. Voor Fermacell platen raden wij aan om te werken met UZIN 360 Primer.
Stap 4: Egaliseren maar
Verspreid de egaline gelijkmatig over de vloer en verdeel deze gelijkmatig over het oppervlak van de Fermacell-vloer met behulp van een vlakspaan of egaliseerrakel. Zorg ervoor dat je de juiste laagdikte in één keer aanbrengt.
Nadat de egaline is aangebracht, gebruik je een prikroller om de vloer te beluchten. Dit helpt luchtbellen te verwijderen en draagt bij aan een gelijkmatige verdeling van de egaline, waardoor een glad resultaat wordt verkregen. Het is aan te raden om deze taak met meerdere personen uit te voeren: één persoon voor het mengen, één persoon voor het aanbrengen van de egaline en één persoon bij de prikroller.
Stap 5: Wachten en drogen
Nadat de egaline op de Fermacell vloer is aangebracht, is het essentieel om deze te laten drogen. De tijd die hiervoor nodig is, varieert afhankelijk van de gebruikte egaline, de dikte van de laag, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Over het algemeen kan de vloer na ongeveer vier uur belopen worden, maar het uithardingsproces is op dat moment nog niet voltooid. Volledige uitharding kan gemiddeld 24 uur duren, maar dit kan variëren afhankelijk van de omstandigheden.