Als je op zoek bent naar een nieuwe vloer, kom je waarschijnlijk vaak de termen "PVC" en "Vinyl" tegen. Maar is PVC hetzelfde als Vinyl, en zo niet, wat is dan eigenlijk het verschil tussen PVC en Vinyl? In dit artikel zullen we de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee termen bespreken om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze voor jouw vloer.
Verschil tussen PVC en Vinyl
Het eerste wat opvalt is het gebruik van de termen "PVC" en "Vinyl" in verschillende landen. In België wordt vaak de term "Vinyl" gebruikt, terwijl in Nederland de term "PVC" gangbaar is. Dit kan verwarrend zijn, maar in feite is er geen wezenlijk verschil tussen PVC en Vinyl. Beide termen verwijzen naar hetzelfde materiaal, namelijk Polyvinylchloride (PVC). Het verschil ontstaat pas wanneer het materiaal wordt verwerkt en omgevormd tot een vloer. Daarom is er geen verschil tussen Vinyl en PVC, maar wel tussen Vinyl vloeren en PVC vloeren.
Polyvinylchloride (PVC), wat is dat nou eigenlijk?
Polyvinylchloride, ook wel PVC genoemd, is een veelgebruikt materiaal voor vloeren vanwege zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. PVC wordt gemaakt van zout en aardolie, en door het toevoegen van weekmakers kan het materiaal soepeler en flexibeler worden gemaakt. Dit is vooral het geval bij plak PVC vloeren en Vinyl vloeren, maar de mate van flexibiliteit is ook verschillend tussen de twee..
Ook bij het niet flexibele click PVC worden vandaag de dag nog weekmakers gebruikt. Deze zijn vaak niet ecologisch verantwoord. Gelukkig zijn er vandaag de dag ook weekmakervrije click PVC vloeren. Het rigide click PVC van Floorify is hier een voorbeeld van. Deze vloeren zijn niet alleen duurzaam, maar zien er levensecht uit! Zo heb je de looks van echt hout, natuursteen of beton in huis zonder het bijbehorende onderhoud. Dit type vloer is dan ook razend populair.
Overeenkomsten tussen PVC en Vinyl vloeren
Ondanks het verschil in namen hebben PVC vloeren en Vinyl vloeren veel overeenkomsten:
- Materiaal: Zowel PVC vloeren als Vinyl vloeren worden gemaakt van Polyvinylchloride (PVC). Hierdoor hebben ze vergelijkbare eigenschappen.
- Uiterlijk en stijl: Beide vloertypen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, patronen en kleuren. Ze kunnen eruitzien als hout, tegels of andere materialen, waardoor je veel ontwerpmogelijkheden hebt.
- Waterbestendigheid: Zowel PVC als Vinyl vloeren zijn over het algemeen waterbestendig, waardoor ze geschikt zijn voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.
- Onderhoud: Beide vloertypen zijn gemakkelijk te onderhouden. Regelmatig vegen en af en toe dweilen is meestal voldoende om ze schoon te houden.
- Geluids- en warmte-isolatie: Zowel PVC als Vinyl vloeren bieden goede geluids- en warmte-isolatie, waardoor ze comfortabel zijn om op te lopen en energie-efficiënt zijn.
Verschil PVC en Vinyl vloeren
Hoewel PVC en Vinyl veel overeenkomsten hebben, zijn er ook enkele belangrijke verschillen:
- Hardheid en duurzaamheid: PVC vloeren hebben over het algemeen een hardere toplaag dan Vinyl vloeren, waardoor ze duurzamer zijn. Een goed onderhouden PVC vloer kan tot wel 25 tot 30 jaar meegaan, terwijl Vinyl vloeren doorgaans een levensduur hebben van ongeveer 10 tot 15 jaar.
- Zichtbaarheid van krassen en beschadigingen: Vanwege de zachtere toplaag van Vinyl vloeren zijn krassen en beschadigingen sneller zichtbaar. PVC vloeren zijn beter bestand tegen krassen en slijtage.
- Installatie: Bij het installeren van PVC vloeren wordt vaak de hele ondervloer gelijmd, terwijl bij Vinyl vloeren alleen de randen en de naden verlijmd hoeven te worden. Dit kan de installatietijd en -kosten beïnvloeden.
- Kosten: Over het algemeen zijn Vinyl vloeren goedkoper dan PVC vloeren. Echter, als je de levensduur en duurzaamheid in overweging neemt, kan PVC op de lange termijn kostenefficiënter zijn.
Alles nog even op een rijtje
Hoewel PVC en Vinyl dezelfde basismaterialen gebruiken, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen PVC vloeren en Vinyl vloeren. PVC vloeren zijn over het algemeen harder, duurzamer en beter bestand tegen krassen dan Vinyl vloeren. Aan de andere kant zijn Vinyl vloeren vaak goedkoper en gemakkelijker te installeren. Vinyl komt namelijk op een grote rol, waardoor het ook wel eens zeil genoemd word, terwijl plak PVC vaak in losse stroken komt. Het maken van de juiste keuze tussen PVC en Vinyl vloeren hangt dus uiteindelijk af van je specifieke behoeften, budget en de gewenste levensduur van de vloer.
Het is raadzaam om verschillende vloeropties te vergelijken en om proefmonsters te bekijken. Voor professioneel advies kun je contact opnemen met Solza.nl, of langskomen in onze showroom. Wij beantwoorden graag al jouw vragen zodat jij uiteindelijk tot een weloverwogen en goede beslissing komt!