Je bent op zoek naar tegels voor in huis. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld vloertegels wilt plaatsen in de keuken of dat je wandtegels wilt plaatsen in het toilet of badkamer. Tijdens deze zoektocht kom je allerlei leuke en passende opties tegen. Toch weet je niet goed of die ene tegel die je mooi vindt wel bij jouw idee past.
Je weet wel welke tegels je mooi vindt, maar hebt verder geen materiaal kennis. De twee soorten tegels die je het meeste tegenkomt zijn cementtegels en keramische tegels. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen keramische tegels en cementtegels? In deze blogpost vertellen we je er meer over.
Wat is het verschil tussen cementtegels en keramische tegels?
Keramische tegels en cementtegels zijn beide populaire tegels als het gaat om vloermaterialen of wandbekleding, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen beide.
Hoe worden keramische tegels gemaakt?
Ingrediënten
Keramische tegels zijn gemaakt van klei en andere mineralen. Keramische wandtegels en vloertegels worden gebakken in ovens. Het gebeurt allemaal machinaal en op grote schaal. Voordat de tegels de ovens in gaan, wordt er een dunne toplaag op de tegels aangebracht om ze hun uiterlijk mee te geven. Dit is een flinterdunne laag met onder andere de kleuren. Deze laag is flinterdun en te vergelijken met wat er uit je printer komt bij een kleurenprintje.
Afbakken
Door het afbakken van deze toplaag en de kleitegel ontstaan er keiharde duurzame tegels. De toplaag is echter wel het enige aan de tegel die het uiterlijk meegeeft. Bij cementtegels vind je het uiterlijk zelf nog terug als je een aantal centimeters van de tegel afslijt.
Toplaag
De toplaag van keramische tegels kan met een soort printer op de tegels worden aangebracht. Deze printer kan je instellen en alle gewenste patronen, kleuren, looks zijn mogelijk. Denk aan een keramische tegel met een houtlook of keramische tegels met een Portugees patroon. Het nadeel is dat deze geprinte toplaag er nooit zo echt uit kan zien als het echter werk.
Hoe worden cementtegels gemaakt?
Ingrediënten en productie
Cementtegels zijn gemaakt van Portlandcement of marmerpoeder, water, zand en kleurpigmenten. Er wordt een kleurmengsel gemaakt en dit wordt in een mal gegoten. Deze circa 5mm tot 1cm dikke gekleurde laag wordt afgedekt met cement en vervolgens onder hoge druk geperst tot een harde tegel. Na het persen moeten de tegels drogen in droogkamers.
Patronen en kleuren in toplaag
Bij rode cementtegels zonder patroon wordt er dus een rood kleurpigment toegevoegd aan de grondstoffen voor de toplaag. Dit mengsel gaat in een mal, en wordt verder gevuld met cement om vervolgens te worden geperst tot een tegel. Wanneer de tegel uit de mal komt is de bovenzijde voorzien van een hele dikke gekleurde toplaag. Als er een aantal millimeters van de tegels afslijt, is deze dus nog steeds hetzelfde.
Portugese cementtegels zijn vaak voorzien van een patroon bestaande uit meerdere kleuren. In dit geval wordt de mal opgedeeld in verschillende delen zodat er een patroon ontstaat. Elk deel wordt gevuld met zijn eigen kleurmengsel.
De grootste verschillen tussen keramische tegels en cementtegels
Cementegels zijn dikker en veelzijdiger
Cementtegels zijn dikker dan keramische tegels en hebben een meer gestructureerd oppervlak. Zeker wanneer cementtegels met de hand worden gemaakt, is het oppervlak niet helemaal strak. Ze zien er levendig e sfeervol uit. Omdat cementtegels dikker zijn, zijn ze veelzijdiger. Cementtegels kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt. Keramische tegels zijn daarentegen maar 1cm dik. Deze kan je niet over plaatsen omdat ze makkelijk breken.
Duurzaamheid keramiek
Keramische tegels zijn volgens veel kenners duurzamer. Omdat keramische tegels worden gebakken in ovens op 1185 graden worden ze keihard. De tegels worden waterdicht, slijtvast, krasvast, kleurvast en maatvast. Hierdoor kan je keramische tegels goed op plekken leggen met veel verkeer. Denk aan aan de vloer van een keuken of een wc waar heel veel overheen gelopen wordt. Wanneer tegels als wandtegels worden gebruikt is hier natuurlijk geen sprake van.
Een kanttekening is dat de toplaag van kermiek flinterdun is. Mochten de tegels na een aantal decennia wel zijn gaan slijten, is het uiterlijk van de tegels verdwenen.
Duurzaamheid cementtegels
Cementtegels hebben daarentegen een veel dikkere toplaag van soms wel 1cm dikte. Deze laag slijt in geen eeuw helemaal van de tegels af. In dat opzicht zijn cementtegels misschien wel duurzamer dan keramische tegels.
Het nadeel van cementtegels is dat ze niet waterdicht zijn en krasgevoelig zijn. Om ze te verduurzamen zal je de tegels moeten impregneren. Hierdoor worden ze waterdicht en vuilafstotend. Na het impregneren zijn ze dus prima geschikt voor een vloer in de keuken, hal of woonkamer. Wij raden toch af om ze te gebruiken voor een vloer in een extreem natte ruimte zoals de badkamer.
Aanbod en prijs tegels
Keramische tegels zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, maten en stijlen, terwijl cementtegels meestal beperkt zijn tot een paar basisontwerpen. Keramische tegels worden op grote schaal gemaakt in fabrieken met enorme machines. Via de computer kan ieder gewenst patroon op de tegels worden geprint. Cementtegels worden met de hand gemaakt. Hierdoor duurt het langer om te produceren, en is er minder keuze. Keramiek is dan ook een stuk voordeliger dan cementtegels.
Uitstraling
Het grootste verschil tussen beide tegels is de uitstraling. Cementegels zijn vaak kleurrijk en staan bekend om hun prachtige patronen. Omdat de tegels met de hand worden gemaakt zijn ze net wat robuuster en levendiger dan andere tegels. Keramische tegels zijn daarentegen vaak strak, saaier en minder uniek.
De voordelen en nadelen van cementtegels
In bovenstaande alinea’s zijn al veel voor- en nadelen van beide tegelsoorten benoemd, maar we zetten ze nog even op een rijtje.
Voordelen cementtegels
Levensduur en cementtegels
Cementtegels worden niet voor niets al eeuwenlang zowel binnen als buiten gebruikt. Ze staan bekend om hun lange levensduur en weerstand tegen vlekken en vervaging. Cementtegels zijn ook brandwerend en gemakkelijk schoon te maken. Zeker wanneer ze geïmpregneerd worden zien we dat deze eigenschappen enorm versterkt worden.
Unieke aanbod en uiterlijk cementtegels
Omdat cementtegels vaak nog op authentieke wijze met de hand worden gemaakt zijn ze erg uniek. Doordat de tegels met de hand worden gemaakt, zijn deze enorm sfeervol en levendig. De tegels worden niet geglazuurd en zijn mat van kleur. Zeker in combinatie met unieke patronen zorgt deze matheid van de tegels voor een prachtige sfeervolle unieke uitstraling.
Veelzijdigheid
bovengenoemde uitstraling zorgt voor een vintage, retro look hierdoor passen tegels bijna bij iedere woonstijl. Zeker omdat ze in verschillende kleuren en met verschillende patronen te verkrijgen zijn. Ook kunnen ze zowel op de muur als op de vloer worden geplaatst. En zelfs buiten kan je cementtegels gebruiken voor een sfeervol terras. Impregneer cementtegels wel bij gebruik op de vloer binnen of buiten.
Heb je een vloer met vloerverwarming? Geen probleem, je kunt kiezen voor cementtegels.
Milieu
Cementtegels worden vaak gezien als een duurzamere en milieuvriendelijkere optie dan andere materialen zoals keramiek of porseleinen tegels. Dit omdat ze niet worden gebakken in ovens waar veel brandstof voor nodig is.
Nadelen cementegels
Onvolmaaktheden
Cementegels worden met de hand gemaakt en dit zorgt voor het typische karakter van de tegels. Het nadeel hiervan is dat cementtegels onvolmaaktheden met zich meebrengen. De dikte, maat en kleur kunnen iets van elkaar verschillen. Wanneer je hier niet van houdt kan dit gaan storen. Als je kiest voor cementtegels, kies je juist voor de sfeer en het karakter van deze onvolmaaktheden.
Prijs
De authentieke productwijze en de plaats van herkomst zorgen ervoor dat cementtegels niet goedkoop zijn. Ook het onderhouden van de tegels kost geld. Ze moeten in de meeste gevallen geïmpregneerd worden en regelmatig worden schoongemaakt met speciale middelen.
Onderhoud en moeilijker te plaatsen
Cementtegels zijn poreus en moeten onderhouden worden om vlekken van de tegels te verwijderen. Vuil en vocht kan in de tegels trekken waardoor ze minder makkelijk schoon te maken zijn. Impregneren kan veel voorkomen, maar niet alles.
Ook zijn de tegels minder makkelijk te plaatsen. Niet iedere tegels is gelijk waardoor een meer handwerk aan te pas komt.
Voordelen keramische tegels
Kwaliteit en duurzaamheid
Keramische tegels zijn keihard. Het materiaal is slijtvast, krasvast, maatvast en kleurvast. Naast deze voordelen zijn ze ook nog eens waterdicht en geschikt voor zowel natte ruimten als vloerverwarming.
Verkrijgbaarheid in allerlei stijlen
Keramiek heeft veel dus veel voordelen ten opzichte van echt marmer (kans op kleurverschillen en hoge aanschafprijs), echt natuursteen (kleurverschillen, roestplekken 'oer' en hoge ecologische voetafdruk) en echt terrazzo (moeilijk op maat te slijpen door de grote kiezels in de tegels en relatief duur). Daarom zien wij ook een stijgende trend in houtlook, marmerlook, natuursteenlook en terrazzolook tegels van keramiek. Deze keramiektegels met namaakprints komen uit de betere fabrieken in Europa waar tegelhandel Solza uitsluitend mee samenwerkt.
Prijs en aanbod
Omdat Keramische tegels machinaal, en op grote schaal, gemaakt worden zijn ze relatief goedkoop. Er kunnen enorme hoeveelheden per dag worden gemaakt waardoor ze niet schaars zijn. Ook kan iedere gewenste print op de tegels worden afgedrukt waardoor er enorm veel keuze is. Zowel wandtegels als vloertegels zijn er in allerlei varianten.
Waterdicht en onderhoudsarm
Keramische tegels zijn waterdicht en onderhoudsarm. Omdat de tegels keihard zijn, maken vuil en vocht weinig kans. De tegels kunnen vrijwel niet worden aangetast en zijn heel eenvoudig met een sopje schoon te maken. (Let wel op gat je geen zuurhoudende middelen gebruikt). Dit maakt de tegels erg hygiënisch. Ook voor mensen met allergieën en kleine kinderen.
Eenvoudig te leggen
Iedere tegelzetter is bekend met het leggen van keramische tegels. Vakmannen zijn bekend met het product. Omdat de tegels licht, maatvast en super strak zijn, is het leggen vrij eenvoudig. Verder zijn de tegels goed te slijpen met een diamantslijper waardoor hoekjes en dergelijke erg netjes te realiseren zijn.
Vloerverwarming
Net als cementtegels zijn keramische tegels uitermate geschikt voor vloerverwarming vloeren.
Geschikt voor iedere ruimte
Daar waar wij het afraden om cementtegels te gebruiken voor een vloer in de wc of badkamer, passen keramische tegels in iedere ruimte. Keramische tegels zijn geschikt voor bijvoorbeeld een achterwand in de keuken, voor een vloer in de badkamer, voor een wand in de wc en zelf voor wanden of vloeren in de woonkamer of hal.
Nadelen keramische tegels
Keramische tegels kunnen glad zijn
We noemen meermaals dat keramische tegels geschikt zijn voor natte ruimten. Dit klopt, maar je moet dan wel keramische tegels kiezen met juiste anti-slip laag. Dit wordt vaak uitgedrukt in “R” of speciaal voor de badkamer met NEN in A, B of C. Vraag dit altijd na bij de aanschaf.
Niet eenvoudig te vervangen
Keramische tegels worden met lijm op een ondergrond geplakt. Hierdoor krijg je ze niet makkelijk weer los. Bij het vervangen van een vloer kan dit lastig zijn.
Ook neem je keramische tegels dus niet mee naar je nieuwe woning. Houd hier rekening mee.
Niet goed zelf te leggen
Bij de voordelen noemen we dat keramische tegels eenvoudig te leggen zijn. We bedoelen hiermee dat professionals het fijne tegels vinden om mee te werken. Als je geen specialist of tegelzetter bent is het daarentegen erg lastig om te leggen. De tegels moet op een gelegaliseerde ondergrond worden geplakt met speciale lijm en vervolgens worden gevoegd. Door het inhuren van vakmensen kan het leggen aardig wat kosten met zich mee brengen.
Veel slechte kwaliteit op de markt
Er zijn veel keramische tegels beschikbaar van mindere kwaliteit. In China en Vietnam worden heel veel goede tegels gemaakt, maar ook hele slechte. Wanneer de kwaliteit van de tegels niet goed is, kunnen ze juist krasgevoelig of spekglad zijn. Zorg dat je keramische tegels altijd bij een specialist koopt en je goed laat informeren over de kwaliteit van de tegels.
Inspiratie voor cementtegels en keramische tegels
Nu je de grootste verschillen tussen cementtegels en keramische tegels weet. En de voordelen en nadelen van beide tegels tot je hebt genomen, schaf je wellicht 1 van deze tegels aan. We hopen dat je de juiste keuze kunt maken en je droomhuis of droomproject kan realiseren.