Tegels in creatieve patronen leggen de trend!
Toe aan een make-over van je badkamer, wc, de vloer of een muur in je huis? Gebruik unieke tegels voor binnen en creëer een gaaf patroon!
Niet alleen zijn wij enorm fan van het gebruik van tegels in je woning in plaats van al dat saaie stucwerk, behang of muurverf.
Maar vooral zijn wij fan van het gebruik van creatieve patronen met unieke producten. Zo creëer je sfeer in huis en voeg je waarde toe aan de woning. Gebruik bij voorkeur duurzame materialen om er jarenlang van te genieten.
Wat is het verschil tussen Visgraat tegels en Hongaarse punt tegels?
Wanneer je de beslissing hebt gemaakt om wandtegels, vloertegels, wc-tegels of badkamertegels in een leuk patroon te plakken of te leggen komt stap 2.
Welk patroon tegels ga je kiezen?
Onderweg naar het uitkiezen van een patroon dat bij je past, kom je twee patronen erg vaak tegen. Namelijk een Visgraat patroon en een Hongaarse punt patroon. Deze twee lijken misschien veel op elkaar, maar zijn weldegelijk verschillend.
Hongaarse punt tegels
Zoals te zien op de tweede foto lijkt de Hongaarse punt redelijk veel op het visgraat patroon. Hongaarse Punt tegels zijn echter gesneden in een hoek van 45 of 60 graden zodat er een punt ontstaat wanneer je twee rijen tegen elkaar aan legt.
Door de tegels te snijden in een hoek van 45 of 60 graden kan je de tegels op een manier leggen, zodat er rechte lijnen ontstaan tussen de tegels in. Dit zorgt voor een strakke uitstraling. Het patroon dat je met Hongaarse punt tegels creëert, wordt ook wel een “sergeantsstreep” genoemd.
Visgraat tegels
Visgraat patroon
Het visgraat patroon is een stuk bekender dan de Hongaarse punt en werd decennia geleden al veel gebruikt voor het leggen van vloeren. Na een flinke periode uit beeld te zijn geweest, is het visgraat patroon weer helemaal terug en trendy. Anders dan bij de Hongaarse punt hoeven tegels voor dit patroon niet gesneden te worden. Je kunt rechthoekige tegels gebruiken en deze haaks en schuin op elkaar leggen.
Het is belangrijk dat u tegels gebruikt die allemaal hetzelfde zijn. We kunnen ook zeggen dat visgraat tegels trapsgewijs geplakt of gelegd worden.
Variaties visgraat patroon
Wanneer je dit patroon nou niet creatief of bijzonder genoeg vindt, kan je er op verschillende manieren toch iets unieks van maken. Denk aan een dubbel visgraat patroon (foto 7) waarin je steeds twee tegels op gelijke hoogte tegen elkaar legt. Of varieer hierin door 3, 4 of meerdere tegels in groepjes in visgraat verband te leggen.
Ook kan je op verschillende manieren starten met het leggen. Zo kan je ervoor kiezen om de eerste tegels schuin af te slijpen en een schuin visgraat patroon creëren. Of je kunt met hele tegels in de hoek beginnen en rechte visgraat patronen creëren.