4 tips waar op letten bij Akupanel panelen kopen - Solza.nl
SOLZA

4 tips waar op letten bij Akupanel panelen kopen

In zowel kantoren, woonkeukens als huiskamers duiken steeds vaker Akupanel wandpanelen op. Je kent ze wel, die smalle verticale latten met daartussen zwart vilt. De Akupanel trend lijkt niet meer te stoppen. Het is ook niet zo gek, deze wandpanelen zorgen voor een prettige akoestiek, zijn eenvoudig te monteren en hebben een warme uitstraling. Er zijn veel soorten op de markt, in deze blog geven wij je tips waar je op moet letten bij het kopen van Akupanel wanddelen. Zo ben je goed op de hoogte van verschillen en details.

Tip 1 - Je hebt materiaal en je hebt materiaal

Akupanel strips worden in de meeste gevallen in hout uitgevoerd. Dat geeft je wand een warme, natuurlijke uitstraling. Zowel walnoot, mahonie, eiken en essen hout zijn populaire houtsoorten. Check goed wat voor houtseries zijn gebruikt, geheel noestvrij, noestarm of juist noestrijk. Binnen de kunststof panelen in zwart of betonlook grijs zien wij ook veel verschil in kleurnuance en glans/matheid.

Tip 2 - Maat houden

Akupanelen zijn er zowel in 2,60 meter als in 3 meter lengte. Maar let ook op de breedte van de panelen, de dikte van het vilt en ook de grootte van de latten maken het verschil. Hoe dikker de latten hoe groter het 3d effect. De breedte van de latten kan ook verschillen. Let zeker ook op de grootte van de tussenruimte tussen de latten. Een juiste verhouding maakt of kraakt jouw wandbekleding. Wil je een wand maken hoger dan 3 meter laat de panelen dan verspringen, het liefst wat verder uit het midden, bijvoorbeeld bij een 5 meter wand steeds om en om op 3 en 2 meter een naad maken.

Tip 3 - Montage

Akupanel panelen wil je natuurlijk het liefst onzichtbaar monteren. Niets is storender dan zichtbare schroeven in zo een mooie wand. Met het bevestigen met kit direct op de wand, het vernagelen op een houten plaat of schroeven met zwarte schroeven op een stenen muur kun je de montage van deze wandpanelen mooi onzichtbaar houden. De panelen zelf zijn verticaal eenvoudig in te korten met een stanleymes door het vilt af te snijden. In de lengte kun je de panelen inkorten met een zaag. Probeer jouw designwanden zo te maken dat je niet de latten zelf in de lengte hoeft te zagen, dit stoort in het zicht en is een precisiewerkje. Je kunt dan beter spelen met het inkorten van het zwarte vilt. Per merk of soort gelden andere montagetips, lees deze voordat je aan de slag gaat met het plaatsen van de Akupanel wandpanelen. Eerder schreven wij al een handige handleiding voor het monteren van Akupanel wandpanelen.

Tip 4 - Eerst proeven, dan kopen

Vraag bij Akupanel wandstrips altijd eerst een proefmonster op als je nog twijfelt over de kleur of kwaliteit. Zo weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt en voorkom je gedoe met retouren. Bij Solza.nl kan je eenvoudig proefmonsters aanvragen van zowel alle houten Akupanel planken als de kunststof Lino profielen. Deze heb je over het algemeen binnen 1 á 2 werkdagen al in huis in een handig brievenbusdoosje. Lees hier meer over onze proefmonsters. Daarnaast is het ook mogelijk om een bezoek te brengen aan de gloednieuwe Solza.nl showroom in Alphen aan den Rijn. In de showroom hebben wij zelf ook Akupanel wandpanelen verwerkt. Zo kun je de panelen eerst eens in het echt bekijken en gratis advies inwinnen.

Meer blogs...
Solza nu ook officieel Quick-Step dealer - Solza.nl

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten? - Solza.nl

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten?

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand - Solza.nl

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand

Dit zijn de vloertrends in 2024 - Solza.nl

Dit zijn de vloertrends in 2024