Akupanel horizontaal monteren? Zo doe je dat! - Solza.nl
SOLZA

Akupanel horizontaal monteren? Zo doe je dat!

Kun je een Akupanel wandpaneel ook horizontaal plaatsen? Misschien heb jij je het wel eens afgevraagd maar heb je er de juiste informatie niet over gevonden. Durfde je het niet aan om het zomaar te proberen? Helemaal niet erg! Wij gaan jou nu meteen helpen door jou daar alles over te vertellen. Wij gaan jou een uitleg geven over het horizontaal monteren van Akupanel wandpanelen. Nadat je dit artikel hebt gelezen ben je er zeker van dat jij zelf je Akupanel wandpanelen kan plaatsen zonder dat het jou al te veel moeite kost.

De positie van de wandpanelen bepalen

Heb je de wandpanelen uitgekozen? Dan wordt het tijd om te gaan bepalen waar en hoe je ze gaat monteren. Je hebt de keuze om de wand in zijn geheel te voorzien van Akupanel wandpanelen maar je kunt ook de keuze maken om een deel van een wand te bekleden met wandpanelen. Wanneer je de Akupanel wandpanelen gebruikt kun je tot wel 3 meter in 1 lengte bekleden. Juist de extra grote akoestische wandpanelen hebben deze lengte.

Wil je de gehele lengte van de muur bekleden met wandpanelen dan moet je de afstand meten die er is tussen plafond en vloer. Weet je de lengte? Dan kun je de volledige lengte delen door de breedte van het wandpaneel. Dit heeft een lengte van 60 centimeter. Misschien kom je niet helemaal exact uit. Wij leggen je nog uit hoe je een wandpaneel zelf op maat kunt maken.

Akoestische wandpanelen zorgen ervoor dat de akoestiek in de desbetreffende ruimte een stuk beter is. Dit soort wandpanelen wordt dan ook met grote regelmaat gebruikt in geluidsstudio's waar artiesten hun muziek opnemen.

Hoe maak je een akoestisch wandpaneel op maat?

Ben jij eruit hoe je de wandpanelen geplaatst wil hebben? Nu wordt het tijd om je wandpanelen op maat te maken. Wil je het hele paneel plaatsen? Je hoeft dan enkel van de panelen de lange zijden op maat te maken. Kom je nu toch net in het middel van een eiken latje uit? Je kunt dit dan op maat gaan zagen met een handzaag of je moet een invalzaag gebruiken. Dit kun je ook doen bij de Akupanelen van linoleum. Mocht je bij het vilt uitkomen dan is het gemakkelijk op maat te snijden met een stanleymes.

Om een Akupanel wandpaneel te plaatsen heb je dus ook niet enorm veel gereedschap nodig. Een paar extra handen is wel fijn! Zeker wanneer je een hele grote wand gaat plaatsen is het fijn wanneer iemand jou er mee kan helpen. Je hoeft niet heel veel kluservaring te hebben om dit zelf te kunnen doen.

Vergeet de waterpas niet!

Je wil vanzelfsprekend heel graag dat je wandpanelen goed recht hangen. Op het oog lijkt je woning dan misschien wel hartstikke recht, maar het is vaak zo dat het in werkelijkheid anders is. Het kan namelijk zo zijn dat ten opzichte van de wanden, de vloer scheef afloopt. Om te kunnen controleren of dat je de wandpanelen recht hangt kun je gebruikmaken van een waterpas.

Met een waterpas kun je ervoor zorgen dat je wandpanelen echt kaarsrecht komen te hangen zonder dat je allerlei halsbrekende toeren uit moet gaan halen.

De Akupanelen horizontaal bevestigen

Voordat je de wandpanelen gaat plaatsen moet je ervoor zorgen dat het oppervlak waar ze komen stofvrij is gemaakt. Zijn er oneffenheden zoals bijvoorbeeld schroeven die uitsteken? Verwijder die dan eerst. Heb je dit allemaal gedaan dan is het tijd geworden om je Akupanelen te gaan bevestigen.

Het bevestigen van de Akupanelen kun je doen door gebruik te maken van een High Tack Montagekit maar je kunt ook gebruik gaan maken van schroeven om de wandpanelen op de juiste manier te bevestigen aan de wand. Ga je met kit te werk dan moet je er voor zorgen dat de wandpanelen goed tegen de wand aan worden gedrukt. Dit zal ervoor zorgen dat de Akupanelen niet loskomen van de muur. Ben je er niet zeker van dat het blijft zitten dan kan je beter gebruik maken van schroeven. Ook deze methode is niet erg moeilijk en kun je op een snelle en makkelijke manier voltooien.

Akupanel horizontaal monteren in een video

Meer blogs...
Solza nu ook officieel Quick-Step dealer - Solza.nl

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten? - Solza.nl

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten?

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand - Solza.nl

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand

Dit zijn de vloertrends in 2024 - Solza.nl

Dit zijn de vloertrends in 2024