Een ondervloer is één van de belangrijkste dingen in je huis en tegelijk één van de meeste onderschatte dingen in je huis. Wanneer je een vloer neer gaat leggen dan is deze echt nodig. Er zijn verschillende soorten ondervloeren voor de verschillende soorten vloeren die we inmiddels kennen. Een tapijt heeft een andere ondervloer nodig dan laminaat. Welke ondervloer er geschikt is voor jouw vloer daar gaan wij jou meer over vertellen en natuurlijk ook waarom een goede ondervloer zo belangrijk is.
Is er al de juiste ondergrond?
Een ondervloer kan niet zomaar gelegd worden. De ondergrond moet daarop eerst gecontroleerd worden. Er moet geen druk komen te ontstaan op de verbinding die de vloer maakt. Er komt namelijk een zwevende vloer bovenop te liggen ervan uitgaande dat we het hebben over vloeren die niet worden verlijmd.
Wat zijn niet verlijmde vloeren?
Onder niet verlijmde vloeren verstaan wij vloeren die los op een ondervloer komen te liggen. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld kliklaminaat vloeren. Per strekkende meter mag de ondergrond maximaal een hoogteverschil hebben van twee millimeter. De meeste oneffenheden kunnen door ondervloeren die het meest zijn geschikt voor click PVC, laminaat en parket wel opgevangen worden. Wanneer er meer oneffenheden zijn in de vloer dan moet de ondervloer eerst worden geëgaliseerd. Het grote voordeel van een egale vloer is dat de klikverbinding van je vloer beschermd wordt en de vloer mooi stabiel ligt.
Vloerverwarming en ondervloer. Wat is de juiste combinatie?
Je ziet het steeds meer voorkomen. Een vloer die voorzien is van een vloerverwarming. Bij deze vloeren moet je ervoor zorgen dat er zo min mogelijk is aan warmteweerstand. Wil je een vloer van PVC, parket of laminaat over de vloerverwarming heen leggen dan moet je goed opletten welke ondervloer je gaat gebruiken. Je hebt een ondervloer nodig met een m2k/w die zo laag mogelijk is. M2k/w is de formule die gebruikt wordt voor de gemeten warmteweerstand van de ondervloer. Vanuit een aannemer wordt vaak als maximale warmteweerstand een 0,15 m2k/w geadviseerd. De warmte wil je immers voelen door de vloer en je wilt er niet al te veel energie voor kwijt zijn. Een ondervloer heeft ook een waterbestendige functie. Er wordt door de ondervloer bescherming gegeven aan de vloer tegen het vocht wat in de vloer trekken kan. Een ondervloer die daar extra bescherming aan geeft is voorzien van een vochtscherm.
Een ondervloer en druksterkte
Ga je voor een zwevende vloer? Dan moet je rekening houden met de druksterkte die de vloer aan kan. Iedere vloer heeft een eigen druksterkte die moet worden ondersteund door de ondervloer. Deze waarde wordt aangegeven in kPa.
Oké, rekening houden met de druksterkte dus. Maar waarom nu eigenlijk? De druksterkte geeft aan hoeveel druk de vloer aan kan zonder dat het ervoor zorgt dat de verbinding tussen vloer en ondervloer kapot gaat. Heb je veel zware spullen die erop geplaatst moeten gaan worden is het dus heel verstandig om te kijken hoeveel kPa de vloer aan kan!
Een ondervloer en geluid
Wat heeft een ondervloer nu met geluid te maken horen wij je denken. Nou heel veel! Je hebt het misschien wel eens ergens gelezen of gehoord dat er met regelmaat geluidsoverlast is van buren onder elkaar in flats of appartementen. Dit komt vaak door de verkeerde ondervloer. Geluid wordt gemeten in dB.
In een flat of appartement dien jij je aan de maximaal 10 dB aan contactgeluid te houden. Een gecertificeerde geluiddempende ondervloer kan je daar heel erg bij helpen. Deze ondervloer heeft een speciale laag dat ervoor zorgt dat er minder geluidsoverlast is wanneer er gelopen wordt of geschoven met meubelen.
Hoeveel vierkante meter ondervloer is er nodig?
Om niet halverwege het leggen zonder te komen zitten wil je natuurlijk genoeg ondervloer bestellen. Het is dus belangrijk om goed te weten hoeveel vierkante meter ondervloer je nodig hebt. Het goed opmeten is iets wat je zeker moet doen. Heb je de ruimte die je onder handen gaat nemen goed opgemeten? Dan kun je aan de hand van die informatie het aantal rollen aan ondervloer wat je nodig hebt bestellen. Kijk goed hoeveel vierkante meter er op de rol staat. Kom je er niet meteen uit hoe je dit moet doen? Je kunt altijd even contact met ons opnemen zodat wij jou kunnen vertellen hoeveel je nodig zult hebben.