Eerst plint of eerst vloer - Solza.nl
SOLZA

Eerst plint of eerst vloer

Bij Solza.nl krijgen wij regelmatig de vraag wat precies de volgorde van werken is wanneer wij een vloer bij iemand komen leggen met onze legservice. Onze vloerenleggers werken altijd op een vaste volgorde, niet alleen omdat het werk dan sneller en efficiënter kan worden uitgevoerd, maar ook omdat dit op de lange termijn het prettigste is voor onze klanten.

Eerst plint of eerst plak PVC vloer

PVC vloeren in een dryback PVC vorm, ook wel plak PVC genoemd, moeten worden verlijmd op een egale ondergrond. Vaak moet er hiervoor worden geëgaliseerd. Het is bij plak PVC vloeren om eerst plinten te monteren en hierna pas met de werkzaamheden van de vloer te beginnen. Of dit voor de lange termijn echter een goed idee is dat is nog maar de vraag... Bij Solza.nl werken wij echter niet op deze manier en dit heeft verschillende redenen.

Eerst plint betekent nooit meer een andere plint

Om te beginnen zou het hierbij noodzakelijk zijn om tegen de plinten aan te egaliseren, waardoor de plint als het ware één geheel gaat vormen met zowel de ondergrond als de wand. Wil jij over een bepaalde periode net een snoertje achter deze specifieke plint wegwerken of wil je de plinten wellicht helemaal veranderen? Dan zul je hiervoor je vloer moeten slopen.

Eerst vloer betekent een mooiere afwerking

Daarnaast werkt een plint, naast beschermend voor de wand, ook als een mooie afwerking van de vloer. In principe kunnen PVC vloeren zonder plinten worden gelegd, maar je zult hierbij altijd kleine randjes kunnen blijven zien of het kost qua arbeid een stuk meer omdat er preciezer moet worden gewerkt.

Eerst plint of eerst vloer

Eerst plint of eerst Click PVC vloer

In tegenstelling tot plak PVC vloeren worden click PVC vloeren zwevend gelegd. Dit wil zeggen dat deze vloeren niet worden verlijmd aan de ondergrond. Deze vloeren dienen met ruimte om te werken los te worden gelegd op een daarvoor geschikte ondervloer. Om deze reden is een plint bij deze soort vloeren ook een mooie overbrugging of afwerking van de ruimte tussen de wand en de vloer. Bij deze vloeren is het dus afgeraden om de plint eerst te monteren en hierna pas de vloer te plaatsen. 

Eerst plint of eerst laminaat

Net zoals bij click PVC vloeren is het ook bij laminaat noodzakelijk om bij het leggen van de vloer afstand te bewaren van wanden en andere obstakels zoals bijvoorbeeld kozijnen. Waarom? Omdat laminaatvloeren, met hout als onderdeel van het materiaal, ruimte nodig hebben om te werken. De vloerdelen moeten kunnen uitzetten en krimpen en hiervoor is een bepaalde ruimte noodzakelijk. Je wilt echter niet dat je constant tegen deze ruimte tussen vloer en wand aan zit te kijken. Om deze reden is het bij laminaatvloeren aangeraden om de plint pas aan te brengen wanneer de volledige vloer ligt. Zo kun je deze overbrugging mooi afwerken.

 

 

Meer blogs...
Solza nu ook officieel Quick-Step dealer - Solza.nl

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten? - Solza.nl

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten?

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand - Solza.nl

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand

Dit zijn de vloertrends in 2024 - Solza.nl

Dit zijn de vloertrends in 2024