PVC vloer op grindvloer leggen? Let dan hier op! - Solza.nl
SOLZA

PVC vloer op grindvloer leggen? Let dan hier op!

Heb jij een nieuwe woning aangeschaft en zit hier een oude grindvloer in die jij absoluut niet wilt behouden? Of heb jij in jouw bestaande woning een vloer van siergrind uit het verleden liggen en is het geheel aan vernieuwing toe? Dan is het leggen van een PVC vloer wellicht een mooie oplossing. In deze blog duiken wij wat dieper in hoe je dit kunt aanvliegen en met welke elementen je rekening dient te houden bij een PVC vloer op een oude grindvloer.

Uitgekeken op de oude grindvloer?

Grindvloeren zijn in het verleden een periode enorm populair geweest. Bij een grindvloer wordt er siergrind in de vloer vastgezet. Hierdoor ontstaat één vlak geheel met grind waardoor geen enkele van deze vloeren hetzelfde zijn. Tegenwoordig is er echter weinig animo voor deze soort vloeren en zien wij bij Solza.nl vooral dat mensen er zo snel mogelijk vanaf willen. Gelukkig hebben wij hiervoor de oplossing.

Plak PVC op oude grindvloer?

Wil jij plak PVC leggen op een oude grindvloer? Dat kan zeker! Wel zijn er enkele zaken om rekening mee te houden. Uiteraard is het ook mogelijk om onze legservice hiervoor aan te spreken. Wij kunnen in heel Nederland PVC vloeren over grindvloeren leggen. Stuur ons hiervoor gerust een offerte aanvraag. Wil je het liever zelf doen? Dan is het in eerste instantie belangrijk om vast te stellen wat voor soort grindvloer je precies hebt.

Open- of gesloten grindvloer?

Is het een open- of een gesloten grindvloer? Een gesloten grindvloer is een grindvloer waarbij het grind in het geheel is bedekt met een coating, de vloer is dus helemaal dicht. Heb je te maken met een grindvloer die helemaal dicht is gezet met een coating? Dan kun je hier over het algemeen gerust overheen werken met reguliere primer en egaline en zul je dus ook minder egaline nodig hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Thomsit R766 Multi Primer en Thomsit OS egaline.

Een open grindvloer is er een waarbij het grind als het ware los bovenop de vloer ligt en geen coating hebben gekregen. Bij deze laatste soort vloer is het noodzakelijk om de grindvloer eerst dicht te zetten met een speciale epoxy hars. Een voorbeeld van een dergelijke epoxy hars is bijvoorbeeld de Thomsit R755. Doe je dit niet? Dan zal de egaline tussen het grind doorzakken en ben je onder aan de streep veel geld kwijt voor de egaline. Een goedkoper alternatief dan de genoemde epoxy hars is om het grind mee te nemen in de laag egaline. Je zou bijvoorbeeld de dikte van de grindlaag bij de egaline kunnen optellen zodat je alsnog een vloer hebt met enkel egaline. Hiervoor is de eis wel dat er onder de grindvloer een cement/beton ondergrond zit. 

PVC vloer op grindvloer leggen

Welke soorten plak PVC op oude grindvloer?

Het voordeel bij het leggen van een plak PVC vloer over een oude grindvloer is dat je in principe geen rekening hoeft te houden met welke soort PVC vloer of welk legpatroon je gaat werken. Je kunt kiezen voor rechte stroken PVC, maar je kunt ook kiezen voor een visgraat PVC vloer, walvisgraat PVC vloer of een Hongaarse punt PVC vloer. De afgelopen tijd zien wij dat vooral de Floer Orka Onbehandeld bij mensen enorm populair is. Deze plak PVC vloer met een ruim opgezet walvisgraat patroon is populair vanwege de grote afmetingen van de planken die een ruimte optisch groter kunnen doen lijken en door het kleurverloop in de vloerdelen waardoor deze specifieke vloer in vrijwel elke woonstijl past.

Click PVC en laminaat op grindvloer?

Wil jij een click PVC vloer of laminaat gaan leggen in de betreffende ruimte waar een grindvloer ligt? Dan is dit een stuk minder arbeidsintensief en relatief eenvoudiger voor elkaar te krijgen. De genoemde vloersoorten zijn namelijk zwevend te leggen. Dit houdt in dat de vloer los bovenop de bestaande grindvloer gelegd kunnen worden, uiteraard met de juiste ondervloer. Controleer voor je dit doet wel even of er geen oneffenheden in de grindvloer zitten die op de lange termijn voor problemen zouden zorgen bij je zwevende vloer. 

Meer blogs...
Solza nu ook officieel Quick-Step dealer - Solza.nl

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten? - Solza.nl

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten?

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand - Solza.nl

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand

Dit zijn de vloertrends in 2024 - Solza.nl

Dit zijn de vloertrends in 2024