Hoe visgraat vloer onderhouden en reinigen? - Solza.nl
SOLZA

Hoe visgraat vloer onderhouden en reinigen?

Het is erg belangrijk om jouw visgraat vloer goed te onderhouden, of het nu gaat om visgraat parket, visgraat laminaat, visgraat PVC of visgraat hybride houten vloeren. Zo zorg je er niet alleen voor dat jouw vloer langer mooi blijft, maar kun je er ook langer van genieten door de levensduur te verlengen! Het schoonmaken en onderhouden van een visgraat vloer vraagt wat extra aandacht, simpelweg vanwege het unieke legpatroon dat deze verschillende visgraat vloertypes kenmerkt. Het onderhouden en schoonmaken van een visgraat vloer kan een uitdaging zijn als je niet goed geïnformeerd bent.

Visgraat parket vloer onderhouden

Het is echt van groot belang om jouw eiken visgraat parket goed te onderhouden. Deze inzet is bijzonder waardevol om de levensduur en garantie van je vloer te waarborgen. 

Hoe eiken visgraat parket reinigen?

Onder alle potentiële boosdoeners is zand een stiekeme bedreiging voor je (geoliede) parketvloer. Kleine zandkorrels kunnen ongemerkt krasjes achterlaten in de beschermende toplaag van je parket. In het ergste geval kan aanhoudend zand zelfs diepere groeven en krassen in het hout veroorzaken. Om deze ongewenste gevolgen te vermijden, is het cruciaal om regelmatig de stofzuiger tevoorschijn te halen, het liefst met een zachte opzetborstel. Hiermee voorkom je dat binnengeslopen zand schade veroorzaakt en minimaliseer je het risico op ongewenste krassen. Een slimme tip: leg een stevige schoonloopmat neer bij de ingang om het binnendringen van zand en vuil effectief te verminderen.


Wanneer je visgraat parketvloer er één is met vellingzijden (v-groeven), verdient de schoonmaak ervan extra aandacht vanwege de vorm van de planken. We raden je ten zeerste aan om in lijn met het patroon te stofzuigen. Zo ben je er zeker van dat alle zandresten grondig uit de groeven worden verwijderd en blijven er geen potentieel schadelijke overblijfselen achter. Op deze manier behoud je de pracht van je vloer en voorkom je mogelijke nadelige effecten op de lange termijn.

Welke schoonmaakmiddelen gebruiken?

Een eiken houten visgraat vloer vraagt om specifieke onderhoudsmiddelen om zijn pracht te behouden. Net zoals bij een Houten Visgraat Parket vloer is regelmatig onderhoud met olie van essentieel belang. We adviseren je om dit ten minste eenmaal per jaar toe te passen. Het gebruik van onderhoudsolie is van cruciaal belang om langdurig te kunnen genieten van je houten vloer. Deze olie biedt niet alleen bescherming tegen vlekken, maar ook tegen blijvende beschadigingen. Als je een actief gezinsleven hebt, huisdieren hebt of je vloer op andere wijze veel belast wordt, is het aan te raden om vaker te investeren in het behandelen van je vloer met onderhoudsolie. Hierdoor blijft de pracht van je eiken houten visgraat vloer behouden en blijft hij beschermd tegen de uitdagingen van het dagelijks gebruik.

Visgraat laminaat vloer onderhouden

Het verzorgen van jouw visgraat laminaatvloer gaat verder dan enkel het oppervlakkig schoonmaken; het vergt begrip en aandacht. Zowel zand als kleine kiezelsteentjes kunnen stiekem schade toebrengen aan je vloer, een waarheid die geldt voor elk visgraat laminaat.

Hoe visgraat laminaat reinigen?

Het regelmatig gebruik van de stofzuiger is daarom van vitaal belang om mogelijke problemen te vermijden. Wanneer zand en steentjes onbelemmerd blijven liggen, kunnen ze door wrijving en slijtage krassen achterlaten in de toplaag van het laminaat. Bij het stofzuigen van je visgraatvloer is het verstandig om een zacht borstelopzetstuk te gebruiken om schade te minimaliseren. Bovendien hebben verschillende soorten laminaatvloeren, waaronder het verfijnde visgraat laminaat verkrijgbaar bij Solza, een speciale anti-kras laag voor extra bescherming. Deze eigenschap maakt de vloer minder vatbaar voor beschadigingen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij het visgraat laminaat van Floer dat Solza aanbiedt, om meer inzicht te krijgen in de beschermende eigenschappen van deze unieke vloerkeuze. Op deze manier zorg je ervoor dat je visgraat laminaatvloer in optimale staat blijft en blijf je genieten van zijn charme.

Welke schoonmaakmiddelen gebruiken?

Voor het onderhoud van een visgraat laminaat vloer en walvisgraat laminaat is het van belang om de juiste schoonmaakmiddelen te kiezen. Het is veilig om (lauw) warm water te gebruiken voor het reinigen van het laminaat. Het is echter cruciaal dat de vloer niet te lang vochtig blijft en dat er geen plasvorming ontstaat. Langdurig vocht op de vloer kan namelijk door de groeven onder het laminaat dringen en leiden tot schade. Dit kan resulteren in bolling van de planken of zelfs het omhoogkomen ervan. Na het dweilen is het raadzaam om de vloer af te nemen met een droge (microvezel) doek. Het openen van deuren en ramen na het dweilen kan ook helpen de vloer sneller te laten drogen.

Gebruik géén allesreiniger of groene zeep

Bij het schoonmaken van een visgraat laminaat vloer is het belangrijk om geen allesreiniger of groene zeep te gebruiken. Deze middelen kunnen de vloer dof maken en zelfs de kleur van het laminaat aantasten. In plaats daarvan wordt aangeraden om een kleine hoeveelheid schoonmaakazijn te mengen met (lauw) water.

Toplaag beschadigd?

Als de toplaag van de vloer beschadigd of dof is geworden door verkeerd gebruik of intensief gebruik, kan een kleine hoeveelheid ammoniak helpen om de natuurlijke kleur van het laminaat te herstellen. Over het algemeen kan een visgraat laminaat vloer goed worden onderhouden door deze reinigingsmethode twee keer per jaar toe te passen.

Gebruik géén stoomreiniger

Het gebruik van een stoomreiniger wordt afgeraden voor het schoonmaken van een visgraat laminaat vloer, omdat de hoge druk ervan kan resulteren in vocht dat via de groeven onder de vloer terechtkomt.

Visgraat PVC vloer onderhouden

Het onderhouden en schoonmaken van een visgraat PVC vloer is bijzonder eenvoudig en dat is precies waarom steeds meer mensen voor deze keuze gaan. Het aantrekkelijke aan PVC is namelijk dat het volledig waterbestendig is. Zelfs als er water onder de vloer zou belanden, heeft dit geen nadelige gevolgen voor de vloerdelen. Dit kenmerk maakt het schoonmaakproces zeer praktisch. Ter ondersteuning van het onderhoud raden verschillende vloerenmerken het gebruik aan van de James vloerreiniger. Toch betekent dit niet dat een PVC vloer per se intensieve en kostbare onderhoudsbehandelingen nodig heeft. Door regelmatig te stofzuigen en tijdens het dweilen gebruik te maken van lauwwarm water, krijgt de visgraat PVC vloer al het benodigde onderhoud om in optimale staat te blijven. 

Hybride houten visgraat vloer onderhouden

Het onderhouden van hybride houten visgraat vloeren vereist aandacht en zorg om hun schoonheid te behouden. Een regelmatige stofzuigbeurt is essentieel om stof en vuil te verwijderen en krassen te voorkomen. Aangezien deze hybride houten vloeren gelakt zijn, is het van belang om een reinigingsmiddel te gebruiken dat geschikt is voor gelakt parket. Een uitstekende optie is de dr. Schutz Parket & Reiniger. Dit specifieke reinigingsmiddel kan veilig worden gebruikt voor het dweilen van de vloer. Hiermee houd je niet alleen het hybride houten visgraat oppervlak schoon, maar behoud je ook de duurzaamheid en glans van de lakafwerking.

Meer blogs...
Solza nu ook officieel Quick-Step dealer - Solza.nl

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten? - Solza.nl

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten?

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand - Solza.nl

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand

Dit zijn de vloertrends in 2024 - Solza.nl

Dit zijn de vloertrends in 2024