Hoe recht plak PVC leggen? - Solza.nl
SOLZA

Hoe recht plak PVC leggen?

Plak PVC vloeren kan je natuurlijk door een specialist laten plaatsen, maar ze zelf plaatsen is over het algemeen een stuk voordeliger. PVC vloeren blijven steeds meer stijgen in populariteit door de mooie uitstraling en duurzame kwaliteiten. Als je een PVC vloer besteld dan krijg je vaak een hoop planken/stroken thuis geleverd. Als je deze zelf wilt gaan plaatsen zijn er een aantal stappen die je moet volgen.

Geen ervaring? Gebruik onze legservice!

Alhoewel je met de uitleg in deze blog een heel eind zult komen adviseren wij toch om, wanneer je geen ervaring hebt, het leggen van een plak PVC vloer over te laten aan een professional. Bij Solza.nl hebben wij speciaal hiervoor onze legservice in het leven geroepen. Bij ons is het dus niet allen mogelijk om de vloeren te bestellen, wij leggen deze ook netjes in de door jou gewenste ruimte. Wel zo fijn. Lees hier meer over onze legservice

Hoe leg je een plak PVC vloer stap voor stap

Een belangrijke tip voor het plaatsen van een PVC vloer is om de vloerdelenminimaal 24 tot 48 uur te laten acclimatiseren in je woning voor het plaatsen. Hoewel het PVC niet heel erg veel zal krimpen of uitzetten bij verandering van temperatuur hebben de planken heel lang in een magazijn gelegen die waarschijnlijk een stuk kouder of warmer is dan jouw woning. Voor het leggen van een erg strakke vloer is dit verstandig om te doen.

Er zijn een aantal verschillende PVC vloeren mogelijk. Omdat je natuurlijk de vloer in planken krijgt, kan je zelf kiezen voor het patroon. Sommige mensen kiezen bijvoorbeeld voor visgraat of walvisgraat en anderen juist voor een rechte plak PVC vloer.

Benodigdheden

Bij het leggen van een rechte plak PVC vloer wil je de volgende dingen aan de hand hebben;

  • Potlood
  • Meetlint
  • Draad
  • PVC knipper (stanleymes werkt ook)
  • Stofzuiger
  • Schuurmachine (korrel 40)
  • PVC lijm
  • Lijmkam geschikt voor vloeren
  • Wals (minimaal 32kg)
  • PVC vloer planken

Stap 1: Egaliseren van de ondergrond

De ondervloer van ieder huis is anders. Is de ondervloer van jouw woning niet 100% egaal? Dan zou deze als eerst egaal gemaakt moeten worden. Dit is belangrijk, omdat de PVC planken vrij dun zijn en oneffenheden tonen wanneer de volledige vloer is gelegd. Na het egaliseren is het nodig om je vloer 48 uur te laten drogen voor het plaatsen van de nieuwe vloer.

Stap 2: Schuren en stofvrij maken

Als de vloer volledig egaal is, moet deze opgeschuurd worden. Hiervoor gebruik je de schuurmachine met korrel 40. Kleinere kamers kun je met de hand schuren, maar dit duurt natuurlijk een stuk langer. Het schuren is belangrijk. Zo hecht de ondervloer en het egaline beter met de PVC plakvloer. Na het schuren kan je de vloer stofvrij maken met een stofzuiger en een borstel. Hoe schoner, hoe beter!

Stap 3: Zet de vloer uit

Na stap 1 en stap 2 kan je beginnen met de vloer uitzetten. Gebruik het meetlint om de vloer te meten. Reken vervolgens het aantal planken uit en zorg dat je minimaal 1/3 van de plank overhoudt aan de zijkanten, zodat je niet met te kleine reststukjes komt. Nu de afstanden zijn berekend kan het draad gespannen worden in het midden van de kamer, evenredig langs de muur. Langs deze draad kan je de eerste rij vloerdelen gaan leggen. Door een gewicht te leggen op deze vloerdelen voorkom je dat deze zich verplaatsen.

Stap 4: Lijm aanbrengen

De vloer is uitgezet, en je kan beginnen met het aanbrengen van de contactlijm door gebruik te maken van de lijmkam. Begin vanaf het midden en werk langzaam naar buiten. Doe dit maar voor een helft van de vloer. Maak gebruik van een speciale lijmkam geschikt voor PVC vloeren. De diepte van de tanden zijn namelijk optimaal voor het plaatsen van deze vloer. Wacht 20 minuten met het plaatsen van de vloer na het aanbrengen voor de beste hechting.

Stap 5: De vloer leggen

Vervolgens kan je eindelijk beginnen met het leggen van de vloer. Plak de PVC vloerstroken strak tegen elkaar aan. Ook kunnen deze strak worden geplaatst tegen kozijnen. De ruimte die overblijft tussen de kozijnen en de vloer kan worden afgekit. Na het leggen van de ene helft kan je vervolgens stap 4 en stap 5 herhalen voor de andere helft.

Je PVC vloer is klaar!

De vloer ligt nu vast! Het beste is om na het plaatsen de vloer nog goed te walsen met een zwaargewicht, van minimaal 32 kilo dus. Hiervoor zorg je dat de lijm erg goed vastzit onder de vloer en deze nergens meer heen gaat. Vervolgens kan je gaan stofzuigen en schoonmaken. Gefeliciteerd! Je hebt nu een erg strakke PVC vloer gelegd en kan jarenlang blijven genieten van het prachtige eindresultaat van je rechte plak PVC vloer!

Meer blogs...
Solza nu ook officieel Quick-Step dealer - Solza.nl

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten? - Solza.nl

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten?

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand - Solza.nl

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand

Dit zijn de vloertrends in 2024 - Solza.nl

Dit zijn de vloertrends in 2024