Heb jij onlangs een laminaatvloer in huis gelegd of misschien op kantoor en begint deze te kraken? Dan kunnen er verschillende redenen zijn waarom dit irritante gekraak is ontstaan. Wat is bij jou de reden van het krakende laminaat? In deze blog leggen wij verschillende oorzaken van dit, toch nog steeds veel voorkomende, probleem uit.
Niet op de juiste manier gelegd
Misschien wat voor de hand liggend, maar de meest voorkomende oorzaak voor een krakende laminaatvloer is het verkeerd leggen van de betreffende vloer. Volg voor het leggen van de vloer altijd de instructies die specifiek gelden voor de vloer die jij hebt gekocht. Niet elke laminaatvloer is per definitie hetzelfde en dus dien je dit per soort vloer te bekijken. Geef de vloer goed de tijd om "kennis te maken" met de ruimte en leg de vloer volgens de voorschriften. Doe je dit niet? Dan kunnen r vervelende situaties ontstaan zoals bijvoorbeeld het kraken van de vloer.
Geen egale ondergrond
Een van de veel voorkomende oorzaken van een krakende laminaatvloer is de ondergrond. Je legt uiteraard een ondervloer en dan de laminaatvloer, maar wat als de ondergrond té veel deuken, gaten of hoogteverschillen bevat? Dan kan je vloer inderdaad gaan kraken. Een ondervloer kan verschillen van enkele millimeters vaak wel opvangen, wordt dit echter meer dan kan dit problemen veroorzaken.
Hoe los je dit op?
Wellicht niet hetgeen waar je op hoopte, maar de enige manier om een dergelijk probleem op te lossen of om deze te voorkomen is het egaliseren van de ondergrond met de juiste egaline. Door de ondergrond te egaliseren kun je de oneffenheden in de ondergrond wegwerken en dus ook het ontstane probleem.
Verkeerde ondervloer
Net zoals dat de ondergrond enorm belangrijk is om een krakende laminaatvloer te voorkomen is ook de ondervloer een grote factor. Moet je oneffenheden uit de ondergrond wegwerken? Controleer dan goed of dit kan met de ondervloer die jij op het oog hebt. Ook zijn er andere factoren die een rol spelen bij het kiezen van de juiste ondervloer. Woon jij bijvoorbeeld in een appartement? Dan moet je vaak voldoen aan de 10dB regel. Of misschien heb je wel te maken met vloerverwarming? Ook dan is hier een speciale ondervloer voor. Eerder schreven wij ook al een handige blog over welke ondervloer jij nodig hebt.
Geen stabiele luchtvochtigheid
Alhoewel een laminaatvloer uit verschillende materialen bestaat is de basis hiervan nog altijd hout en hout leeft. Hout zet uit en krimp door invloeden als de luchtvochtigheid en de temperatuur. Om deze reden is het noodzakelijk om een laminaatvloer goed te laten acclimatiseren in de ruimte waar deze komt te liggen. Heb je de laminaatvloer goed laten acclimatiseren? Ook dan kan er nog een krakende laminaatvloer ontstaan. Dit kan te maken hebben met de schommelingen in luchtvochtigheid in de betreffende ruimte.
Advies op maat van de specialist
Ben jij nog niet helemaal zeker van je zaak en krijg jij graag nog een stukje advies van een specialist op dit gebied? "Better safe, than sorry" zeggen wij altijd maar. Neem gerust contact met ons op, vraag compleet vrijblijvend een offerte aan of kom langs in onze gloednieuwe showroom midden in De Randstad. Wij helpen je graag bij jouw project!