Welke legpatronen met vloeren zijn er mogelijk? - Solza.nl
SOLZA

Welke legpatronen met vloeren zijn er mogelijk?

Wil jij aan de slag met het aanbrengen van een nieuwe vloer in jouw woning of kantoor? Dan is het naast de keuze voor het soort vloer en de keuze ook verstandig om rekening te houden met het soort legpatroon dat de vloer moet gaan krijgen. Dit zogenoemde legpatroon heeft namelijk enorm veel invloed op de uitstraling van de vloer en het effect dat de vloer heeft op de ruimte waar deze in komt te liggen. Wij doken speciaal voor jou alvast in de verschillende legpatronen voor vloeren en vatten ze in deze blog zo duidelijk mogelijk voor je samen. Wel zo fijn!

legpatronen vloeren solza.nl

Visgraat legpatroon

Vroeger kenden we alleen hele kleine houten visgraat latjes bij houten vloeren. Tegenwoordig zien we ook grotere delen visgraat in zowel pvc, laminaat en hout. Voor kleine ruimtes is visgraat minder geschikt, het patroon komt pas tot zijn recht bij minimaal 3-4 banen, denk dus aan de woonkamers, slaapkamers, kantoorvloeren en showrooms. Daarnaast hebben visgraat vloeren tegenwoorden een grotere broer, namelijk Walvisgraat vloeren. Deze walvisgraat vloeren zijn beschikbaar in zowel Walvisgraat PVC en Walvisgraat laminaat en zijn over het algemeen groter en ruimer opgezet dan de gemiddelde visgraat vloer. Wil jij de ruimte waar je de vloer legt dus groter doen aanvoelen dan dat deze is? Ga dan vooral voor de walvisgraat vloer.

hongaarse punt patronen vloeren solza.nl

Hongaarse punt legpatroon

Hongaarse punt vloeren lijken in de basis enorm op visgraat vloeren, maar wie goed kijkt ziet dat de Hongaarse punt een soort uitgerekte ruitvormen zijn en visgraat de vorm heeft van rechthoekige strips. Daarnaast is bij de Hongaarse punt gekozen voor het verstek aansluiten van de vloerdelen waar dit bij visgraat vloeren niet het geval is. Hongaarse punt is tot op heden echter wel minder populair dan visgraat. Bij Solza.nl bieden wij het Hongaarse punt legpatroon onder andere aan in de merken vtwonen en Floorlife. Een mooie kans dus om een echte eyecatcher aan je woning toe te voegen. Iets wat nog niet iedereen in huis heeft.

vierkant legpatroon legpatronen vloeren solza.nl

Vierkant / tegel legpatroon

Een iets minder bijzonder legpatroon, maar daarom niet minder interessant om voor te kiezen is het vierkante legpatroon, ook wel eens tegel legpatroon genoemd. Deze PVC tegels, vaak in de maat 60 x 60 cm zijn over het algemeen beschikbaar in grijze, antracieten en/of betonlook kleuren. Hiermee zijn ze erg populair in kantoren, maar bijvoorbeeld ook voor badkamers en het toilet. Wil jij gaan voor een industriële look? Dan zijn deze tegel echt the way to go!

halfsteendverband legpatronen vloeren solza.nl

Halfsteens verband legpatroon

Een legpatroon dat iedereen wellicht wel kent is het halfsteens verband. Dit legpatroon zie je bijvoorbeeld bij een muur opgebouwd uit bakstenen, maar ook in vloeren. Denk bijvoorbeeld aan extra breed laminaat vloeren of hout lamelparket, hier zie je dit ook regelmatig terugkomen. Het steeds werken met halve en hele delen zorgt in het totaalplaatje voor een enorm strak resultaat. 

Doorleggen, ook wel wildverband

Een laatste optie in het scala van legpatronen voor vloeren is het zogenoemde doorleggen. In de wereld van de vlonders noemt men dit ook weleens wildverband. Doorleggen wordt vaak bij houten parket vloeren toegepast. Op deze manier heeft men namelijk minder snijverlies door ook de kleine (rest)stukken steeds weer te gebruiken als beginpunt en zo een wildverband te realiseren. Ons advies is hierin echter om geen stukken korter dan 40 cm toe te passen in de vloer, deze hebben vaak het probleem dat ze uitvallen.

Vloeren van Solza.nl zien, ervaren en meemaken? Dat kan!

Wil jij jouw toekomstige vloer eerst graag zien, ervaren en meemaken voor je overgaat tot het doen van een aankoop? Dat kan bij Solza.nl! In Alphen aan den Rijn hebben wij een showroom voor je samengesteld waar je naar hartenlust kunt kijken naar de mogelijkheden en voordelen van onze verschillende producten. Probeer in onze showroom eens over de vloer heen te lopen om dit te ervaren of bekijk hoe de vloer die jij op het oog hebt het doet met een bepaalde lichtinval. Daarnaast is er in onze showroom altijd een expert aanwezig die jou kan helpen bij het beantwoorden van eventuele vragen en die je maar wat graag voorziet van nuttige adviezen. Zo ben jij zeker van je aankoop. Wel zo fijn!

Meer blogs...
Solza nu ook officieel Quick-Step dealer - Solza.nl

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten? - Solza.nl

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten?

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand - Solza.nl

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand

Dit zijn de vloertrends in 2024 - Solza.nl

Dit zijn de vloertrends in 2024