Welke lijmkam voor wand- en vloertegels heb ik nodig? - Solza.nl
SOLZA

Welke lijmkam voor wand- en vloertegels heb ik nodig?

Bij het installeren van wand- en vloertegels is het gebruik van de juiste lijmkam van cruciaal belang. Het kiezen van de juiste lijmkam zorgt voor een stevige hechting tussen de tegels en de ondergrond, en draagt bij aan een duurzaam en mooi resultaat. In deze blog gaan we dieper in op het belang van de juiste lijmkam en geven we richtlijnen voor het kiezen van de juiste vertanding.

Waarom is de juiste lijmkam belangrijk?

De keuze van de juiste lijmkam heeft directe invloed op de hechting en stabiliteit van wand- en vloertegels. Een goed gekozen lijmkam zorgt ervoor dat de tegellijm gelijkmatig wordt verdeeld over het oppervlak, waardoor er voldoende contact ontstaat tussen de tegel en de ondergrond. Dit voorkomt loslaten, holle plekken en andere problemen op de lange termijn. 

Lijmkam voor wandtegels

Bij het bevestigen van wandtegels is een nauwkeurige keuze van de lijmkam essentieel. Voor kleinere wandtegels, zoals 10x10 cm of mozaïektegels, wordt een lijmkam met een vertanding van 4 mm aanbevolen. Deze fijne vertanding zorgt voor een goede hechting, zelfs op een relatief klein oppervlak. Voor wandtegels van 15x15 cm of 20x20 cm wordt een vertanding van 6 mm aanbevolen, terwijl voor grotere wandtegels van 30x30 cm of 30x60 cm een vertanding van 8 mm de voorkeur heeft.

Tabel voor juiste vertanding wandtegels

Soort tegel Vertanding in mm
Mozaiek tot ca. 5x5cm 4mm
Wandtegels ca. 10x10cm 4mm
Wandtegels ca. 15x15cm / 20x20cm 6mm
Wandtegels ca. 30x30cm / 30x60cm 8mm

Lijmkam voor vloertegels

Bij het leggen van bijvoorbeeld keramische vloertegels is het belangrijk om rekening te houden met de grootte en het gewicht van de tegels. Grotere tegels vereisen over het algemeen een grotere vertanding. Voor vloertegels van 10x10 cm tot 20x20 cm wordt meestal een vertanding van 6 mm aanbevolen. Voor vloertegels van 30x30 cm of 30x60 cm is een vertanding van 8 mm geschikt. Bij extra grote vloertegels, zoals 60x60 cm, 80x80 cm of zelfs 90x90 cm, kan een vertanding van 10 mm, 12 mm of 15 mm nodig zijn, afhankelijk van het specifieke tegelgewicht en de ondergrond.

Tabel voor juiste vertanding vloertegels

Soort tegel Vertanding in mm
Vloertegels ca. 10x10cm 6mm
Vloertegels ca. 15x15cm 6mm
Vloertegels ca. 20x20cm 6mm of 8mm
Vloertegels ca. 30x30cm / 30x60cm 8mm
Vloertegels ca. 60x60cm 10mm
Vloertegels ca. 80x80cm 12mm
Vloertegels ca. 90x90cm en groter 15mm

Het belang van een goede verlijming

Een correcte verlijming van de tegels zorgt voor een stevige en duurzame installatie. Bij het aanbrengen van de tegellijm is het belangrijk om de lijmkam onder de juiste hoek te gebruiken. Plaats de lijmkam in een hoek van minimaal 45 graden op de ondergrond en houd deze zo recht mogelijk. Dit zorgt voor optimale lijmrillen, die helpen bij het gelijkmatig uitvloeien van de lijm en een goede hechting bevorderen. Zorg ervoor dat de tegels stevig in de lijmrillen worden gedrukt om een volledige verlijming te bereiken.

Extra tip: Dubbele verlijming

Bij tegelformaten groter dan 50x50 cm wordt het gebruik van dubbele verlijming aanbevolen. Dit houdt in dat er een dunne laag tegellijm op zowel de achterkant van de tegel als op de ondergrond wordt aangebracht. Dubbele verlijming zorgt voor een betere hechting en minimaliseert de kans op holle plekken, wat op lange termijn scheuren en loslaten van de tegels kan voorkomen.

Daarom de juiste lijmkam

Het kiezen van de juiste lijmkam is van groot belang voor het correct bevestigen van wand- en vloertegels. Het gebruik van de juiste vertanding zorgt voor een stevige hechting en voorkomt problemen zoals loslaten en holle plekken. Het is essentieel om de aanbevolen vertanding te volgen op basis van het tegelformaat. Daarnaast is het belangrijk om de lijmkam onder de juiste hoek te gebruiken en stevig in te drukken voor een optimale verlijming. Met deze tips kunt u genieten van een prachtig en duurzaam resultaat bij het tegelzetten.

Meer blogs...
Solza nu ook officieel Quick-Step dealer - Solza.nl

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten? - Solza.nl

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten?

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand - Solza.nl

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand

Dit zijn de vloertrends in 2024 - Solza.nl

Dit zijn de vloertrends in 2024