Welke plint moet ik kiezen? - Solza.nl
SOLZA

Welke plint moet ik kiezen?

Wil jij een nieuwe vloer gaan leggen, heb je een vloer op het oog en wil je hierbij een mooie passende plint uit gaan zoeken? Dan zijn er verschillende elementen om rekening mee te houden bij het maken van je keuze. Welke plint je het beste kunt kiezen is een vraag die afhangt van jouw persoonlijke wensen en eisen. Is de plint puur functioneel of wil je dat deze ook mooi past in de woonstijl die jij voor ogen hebt? Wij doken speciaal voor jou in de wondere wereld van de plinten en vatten alles samen in deze blog. Wel zo handig!

Waarom heb ik een plint nodig?

Een plint heeft een aantal belangrijke functies. Een plint is natuurlijk een mooie toevoeging aan het interieur. Wanneer je een bepaalde stijl in huis wilt realiseren is een plint een ideale manier om deze woonstijl te benadrukken. Wil jij een klassieke woonstijl? Pas de plint hier dan op aan. Wil jij een moderne woning? Dan zijn hoge plinten wellicht een goede keuze. Naast het visuele heeft een plint echter nog meer functies. De plint zorgt voor een mooie overgang tussen wand en vloer, vaak kun je met een dergelijke plint ook nog wat lelijke plekjes verstoppen. Daarnaast kan de plint fungeren als een soort bumper voor de wand en dus zorgen voor een stukje extra bescherming tegen schade.

Welke soorten plinten zijn er?

Welke soorten plinten zijn er?

Net zoals in de wereld van de vloeren heb je ook in de wereld van de plinten een enorme hoeveelheid mogelijkheden om uit te kiezen. Plinten verschillen in afmetingen zoals dikte en hoogte, plinten verschillen van kleur, plinten verschillen van afwerking/behandeling en plinten verschillen van vorm en uitstraling. 

Rechte plinten

Een rechte plint is een plint met, wanneer de naar de kopse kant kijkt, een strakke rechthoekige vorm. Deze plinten zijn erg populair in moderne interieurs en worden vaak gekozen in combinatie met bijvoorbeeld een visgraat vloer of walvisgraat vloer. Deze plinten worden ook weleens Moderne plinten genoemd en zijn over het algemeen gerealiseerd uit MDF.

Hoge plinten

Een hoge plint kan in verschillende vormen komen, zoals bijvoorbeeld in de vorm van een rechte plint of een kraalplint. Bij deze plinten is echter de hoogte van enorm belang. Hoge plinten zijn bijvoorbeeld te verkrijgen in hoogtes van 90mm, maar ook in hoogtes van 120mm. Hoge plinten zijn te verkrijgen in verschillende kleurstellingen.

Kraalplinten

Een kraalplint is meestal ook te scharen onder de categorie hoge plinten, alleen is er bij kraalplinten meer werk gestopt in de vorm van de plinten. Vaak zijn deze enorm sierlijk aan de bovenzijde en zijn voornamelijk veel te zien in woningen met een meer klassieke of huiselijke inrichting. Vaak worden dergelijke plinten Eigentijdse plinten of Koloniale plinten genoemd.

Overzetplinten of renovatieplinten

Heb jij moeite met het verwijderen van de oude bestaande plinten en wil je deze het liefst laten zitten? Geen probleem. Door gebruik te maken van overzetplinten, ook weleens renovatieplinten genoemd, hoef je de oude plinten namelijk helemaal niet te verwijderen. Deze overzetplint zet je, zoals de naam al een beetje weggeeft, gewoon over de bestaande plinten heen. Overzetplinten zijn namelijk hol van binnen en dienen als een soort nieuwe hoes over de oude plinten heen.

Plakplinten

Plakplinten zijn over het algemeen platte plinten die eenvoudig op de vloer kunnen worden bevestigd. Vaak zijn dit de plinten die men gebruikt bij het leggen van een laminaatvloer. Deze plinten zijn over het algemeen ideaal om de ruimte tussen de vloer en de muur te overbruggen en zijn daarnaast eenvoudig te plaatsen door de kant-en-klare plakstrip onder de plint. Daarnaast zijn de plinten vaak in vergelijkbare kleuren te verkrijgen als de vloer. Zo vallen ze minder op.

Plinten met kabelgoot

Wil jij graag plinten plaatsen maar bijvoorbeeld ook graag de internetkabels wegwerken? Dan is dit een fluitje van een cent met de plinten met kabelgoot. Deze plinten zijn aan de achterzijde voorzien van een uitsparing waardoor je hier relatief eenvoudig kabels achterlangs kunt laten lopen. Geen lelijke kabels meer in het zicht!

De afmeting van de plint

Let bij het kiezen van de afmeting van de plint op verschillende aspecten. Ten eerste is het advies om rekening te houden met de dikte van de plint. Hoever wil je dat deze van de muur af komt. Heb je een ruimte te overbruggen tussen de vloer en de muur? Dan is een dikke plint vaak wel handig. Heb je dit niet? Dan is het wellicht mooier om te kiezen voor een dunnere plint. Vaak is een dunnere plint handig wanneer je bijvoorbeeld kasten tegen de muur wilt plaatsen. Ook de hoogte kan je in de proces niet vergeten. Deze moet namelijk in verhouding zijn met de rest van de ruimte. De meest verkochte plint bij Solza.nl is de MDF Hoge Plint Wit Gegrond in de maat 90x12x2400mm. Over het algemeen ziet men een hoogte van 90mm als een mooie hoge, maar niet té hoge plint.

De kleur van de plint

Plinten zijn over het algemeen te verkrijgen in een groot scala aan verschillende kleuren. Zo zijn deze er in het zwart, crème wit en wit. Bij Solza.nl hebben wij onder andere de volgende plinten in RAL kleuren;

Wanneer je echter een plint koopt die al op kleur is gemaakt, zoals bijvoorbeeld zwarte plinten, antraciet plinten of beige plinten, dan kun je deze vaak na het plaatsen niet erg eenvoudig bijtippen. Hiervoor is vaak een speciaal aanstipsetje nodig in de juiste RAL kleur. Vaak is het bijwerken van de kleur bij deze plinten noodzakelijk omdat er bij het plaatsen van de plinten zal worden gezaagd in de plinten. Hierbij kan het voorkomen dat er een klein kartelrandje zichtbaar blijft. Bij Solza.nl adviseren wij onze klanten daarom om, wanneer je de plint netjes wilt afwerken in een kleur, te kiezen voor wit gegronde plinten die je na het plaatsen zelf in de gewenste kleur maakt en afkit. Handig om te weten!

Welke plint voor laminaat?

Welke plint voor laminaat?

Wanneer men een laminaatvloer gaat leggen dan dient men rekening te houden met eventuele werking van de vloerdelen. In de praktijk resulteert dit over het algemeen in een stukje ruimte tussen de laminaatvloer en de wand. Om deze ruimte te overbruggen en netjes af te dekken kiest met bij een laminaatvloer over het algemeen voor een plakplint. Deze plakplinten zijn in de meeste gevallen mee te bestellen in een zelfde gefoliede kleur als de laminaatvloer zelf. Zo vallen de plinten niet zo heel erg op. Overigens kan je er natuurlijk ook voor kiezen om de plinten af te laten steken van de vloer. Dit is vooral een kwestie van smaak. Plakplinten zijn, zoals de naam al een beetje weggeeft, aan de onderzijde voorzien van een kant-en-klare plakstrip en hierdoor extra gemakkelijk aan te brengen. Het is daarnaast ook mogelijk om een laminaatvloer te combineren met hoge plinten. Let er hierbij echter wel op dat de hoge plinten dik genoeg zijn om de genoemde overbrugging tussen vloer en wand te maken. Nog een andere mogelijkheid is een combinatie van beide soorten plinten laminaat.

Welke plint voor plak PVC?

Welke plint voor plak PVC?

Wanneer we het hebben over plak PVC doelen wij tevens op dryback PVC of verlijmd PVC. Op deze PVC vloeren soort kan in principe elke soort plint worden bevestigd. De vloer ligt verlijmd op de ondergrond en dus hoeft er in dit geval geen rekening te worden gehouden met bijvoorbeeld de werking van de vloer. De PVC vloer is direct tot aan  de wand te leggen en dus is er geen ruimte noodzakelijk tussen de wand en de vloer. Over het algemeen zien wij bij Solza.nl echter dat men bij een plak PVC vloer het meeste kiest voor een MDF plint. MDF plinten zijn over het algemeen al wit gegrond en om deze reden ideaal om te bewerken, te plaatsen en eventueel naderhand nog te lakken of te schilderen. Met deze plinten is het mogelijk om de plint in elke gewenste kleur te brengen. Ideaal!

Is een PVC vloer zonder plint mogelijk?

Het antwoord op deze vraag is ja. Plak PVC wordt verlijmd aan de ondergrond en kan in principe zonder naden worden gelegd tegen de muren of wanden aan. Omdat de vloer direct tegen de wand aangelegd kan worden is een plint dus niet noodzakelijk. Een plint is bij dryback PVC dus vooral een visuele toevoeging.

Welke plint voor click PVC?

Welke plint voor click PVC?

Ben jij op zoek naar plinten voor click PVC? Heel verstandig. In tegenstelling tot wat we eerder aangaven over plak PVC is het bij click PVC namelijk wel aangeraden om een plint toe te voegen. Omdat deze vloeren los liggen is het namelijk niet mogelijk om deze altijd even strak tegen de wand te leggen. Een plint is dus een handige toevoeging om eventuele rare kieren en naden te voorkomen. Vaak kiest men bij click PVC voor een hoge plint in de vorm van witte plinten of zwarte plinten.  

Advies op maat voor jouw situatie

Naast bovenstaande is het ook aangeraden om bij twijfel altijd advies in te winnen van iemand die ervaring met en kennis van plinten heeft. Bij Solza.nl helpen wij je graag bij het adviseren in welke plinten geschikt zijn voor jouw situatie. Je kunt hiervoor eenvoudig en compleet vrijblijvend contact met ons op opnemen. Of je kunt een afspraak inplannen voor een bezoek aan onze showroom in Alphen aan den Rijn

Meer blogs...
Solza nu ook officieel Quick-Step dealer - Solza.nl

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten? - Solza.nl

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten?

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand - Solza.nl

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand

Dit zijn de vloertrends in 2024 - Solza.nl

Dit zijn de vloertrends in 2024