Ben je al een tijdje aan het zoeken naar de ideale vloer voor de bovenverdieping? Weet je niet goed welke keuze je hierin moet maken? Wij gaan je helpen in jouw keuze naar de voor jou meest geschikte vloer. Hierbij is het noodzakelijk rekening te houden met verschillende elementen en factoren. Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten. Wij helpen iedereen graag en uiteraard compleet vrijblijvend.
Welke bovenverdieping vloer?
Je bent op zoek naar een vloer en ondervloer voor de bovenverdieping maar je ziet eigenlijk door de bomen het bos niet meer (of door de plank de vloer niet meer :P) en weet niet goed welke keuze je moet maken. Wij gaan je helpen om je keuze iets makkelijker te maken. De bovenverdieping is vaak de etage waar de vloer aan diverse omstandigheden moet voldoen. Je wilt net zoals op de begane grond dat de vloer er mooi is, maar je wilt ook dat hij lang meegaat.
Je stapt er uit je bed en je hebt er je badkamer. Al twee totaal verschillende omstandigheden, maar bij beide wil je dat de vloer goed aanvoelt. Een slaapkamer is bijvoorbeeld vaak de plek in huis waar je echt tot rust wilt kunnen komen. Een vloer van licht eiken zorgt er dan voor dat er een rustige maar vooral warme basis gemaakt kan worden. Zowel in de slaapkamer als in de badkamer moet de vloer bestand zijn tegen vocht. Dit is in de slaapkamer dan misschien niet eens het meest belangrijke, maar in de badkamer zeker wel.
Juist daarom kies je in de badkamer voor een vloer die makkelijk is in onderhoud en heel goed is bestand tegen vocht. Je kunt dan denken aan PVC vloeren of waterbestendig laminaat. Voor in de slaapkamer kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor regulier laminaat of voor een toaal andere ondergrond zoals tapijt.
Wat zijn de eisen van een vloer op de bovenverdieping?
Een vloer op de bovenverdieping moet aan een aantal eisen voldoen. Je wilt daar natuurlijk ook een kwaliteitsvloer hebben liggen die ook nog eens duurzaam is. Je kunt de kwaliteit van een vloer vaak aflezen aan de gebruiksklasse die een vloer heeft. Hoe hoger de gebruiksklasse is, des te beter is de kwaliteit van de vloer.
Een slaapkamer of badkamer daar wordt dan misschien niet zoveel in geleefd en gelopen als bijvoorbeeld een woonkamer, maar toch is het belangrijk dat je ook daar een goede kwaliteitsvloer hebt liggen. Juist omdat het wel een vloer moet zijn die door de verschillende omstandigheden op de bovenverdieping wel tegen een stootje moet kunnen.
Vloeren gemaakt van laminaat, click PVC of vaak zelfs plak PVC hebben een gebruiksklasse van 31 of nog hoger. Dit wil zeggen dat de vloer voor zowel huishoudelijk gebruik kan worden gebruikt als voor commercieel gebruik. Soms is het zo dat ze zelfs geschikt zijn om te gebruiken in de industrie. Je bent dan dus verzekerd van een hele goede en hele sterke vloer waar je jarenlang plezier van zult hebben. Voor in de badkamer is een plak PVC vloer aan te raden om neer te leggen. Dit kun je namelijk volledige waterdicht maken door de zijkanten langs de wanden af te kitten.
Zorg dat je voldoet aan de 10dB eis
Heb je een bovenwoning zoals bijvoorbeeld een appartementje of een flat dan wil je natuurlijk geen ruzie met de buren omdat er geluidsoverlast is. Je kunt je vloer daar al voor een groot deel op aanpassen. Je kunt dan het beste kiezen voor een zwevende vloer. Vaak is dit ook het enige soort vloer dat in dergelijke woningen is toegestaan. Wanneer je dit doet in combinatie met een gecertificeerd 10dB ondervloer dan moet dit zeker allemaal goed komen. Let er hierbij echter wel op dat de ondervloer aan de 10dB eis volgens Nederlandse normen voldoet en niet aan de Europese-norm. Deze twee zijn namelijk totaal verschillend. In deze blog over het kiezen van een vloer voor een huurwoning schreven wij hier al eerder wat over.
De vloer in de badkamer
De vloer in de badkamer moet vanzelfsprekend goed tegen vocht kunnen zonder dat de vloer allerlei gekke dingen gaat vertonen. Je moet er dus een vochtbestendige en waterbestendige vloer kiezen. Je kunt dan het beste kiezen voor een vloer die is vervaardigd uit PVC. Dryback PVC vloeren zijn vloeren die verlijmd worden. Juist om die reden zijn deze vloeren bijzonder geschikt om te leggen in de badkamer.
Kiezen voor een tegelvloer
Hetgeen waar het meest voor wordt gekozen in een badkamer is een tegelvloer. Je kunt hier ontzettend veel verschillende designs voor vinden. Wanneer je de tegels in een apart legpatroon laat leggen geeft dit ook meteen weer een hele andere dimensie aan de vloer. Kies bijvoorbeeld voor een stoere betonlook PVC tegel of een marmeren look. Er zijn genoeg designs te vinden dus zeer zeker ook wel een die helemaal voldoet aan jouw eisen. Wil je eigenlijk helemaal geen PVC? Dan zijn wellicht keramische vloertegels een goede optie. Deze zijn in de gehele woning goed toe te passen.