PVC vloer leggen op hout? Zo doe je dat! - Solza.nl
SOLZA

PVC vloer leggen op hout? Zo doe je dat!

Om te beginnen moet een PVC vloer om verschillende redenen altijd gelegd worden op een egale ondergrond. Dit is noodzakelijk omdat je anders door de dunne PVC vloer de oneffenheden van de ondergrond blijft zien. Natuurlijk wil je dit altijd voorkomen. Er zijn dan gelukkig ook verschillende opties om jouw houten vloer egaal te krijgen, waardoor hier een PVC vloer overheen kan. Je kunt vervolgens dan ook prima een PVC vloer op een houten vloer leggen. Uiteraard zul je wel rekening moeten houden met jouw eigen situatie. Sommige opties brengen namelijk meer werk met zich mee en kunnen een stuk duurder zijn.

PVC op houten vloer leggen

Als jij een PVC vloer over jouw houten vloer heen wilt leggen, is het aangeraden om te kiezen voor klik PVC. Doordat je ook een ondervloer nodig hebt voor click PVC kunnen kleine oneffenheden daarmee al verdoezeld worden, en kan er makkelijk over het hout heen gewerkt worden. Over het algemeen is click PVC een populaire soort vloer voor renovaties omdat deze vloer erg eenvoudig te leggen is. Wil je echter toch liever verlijmd PVC gaan leggen? Dan moet je vrijwel altijd eerst egaliseren. Een nadeel hiervan is dat het best een investering kan zijn om je vloer te moeten egaliseren. Omdat ook het zelf leggen van egaline en plak PVC best een lastige klus is, raden wij aan om dit te laten doen door professionals. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat de vloer mooi komt te liggen. Kijk vooral eens naar onze eigen legservice.

Waarom eigenlijk een PVC vloer?

Elke vloer heeft voor- en nadelen. Zo ook plak PVC vloeren.

Voordelen PVC

PVC vloeren zijn vandaag de dag erg populair, en dat is niet zonder reden. PVC vloeren zijn zeer geschikt voor vloerverwarming door hun lage warmteweerstand. Daarnaast is PVC waterbestendig, waardoor dit een interessante optie wordt voor badkamers en keukens bijvoorbeeld. Kies je voor PVC van hoge kwaliteit, dan kan de vloer wel tot zo’n 25 jaar mee als je deze goed onderhoudt. Lagere kwaliteit PVC vloeren zullen echter eerder slijten en sneller beschadigd raken. Kijk hier om meer te leren over de verschillen in kwaliteit van PVC vloeren. Je koopt al met al dus een hele praktische vloer die vandaag de dag ook nog erg mooi kan zijn. Zo heeft Floorify bijvoorbeeld hoge kwaliteit, rigide click PVC vloeren met een levensechte houtlook of een natuursteen look! Met PVC kun je dus bijna altijd goed uit de voeten.

Nadelen PVC

Echter is een nadeel van PVC bijvoorbeeld dat eventuele krassen sneller zichtbaar zijn. Bij plak PVC kun je dit overigens makkelijk vervangen voor een nieuwe strook. Zit er echter een kras in jouw click PVC vloer, dan zul je de hele vloer moeten losmaken om de plank te vervangen. Erg onhandig dus! Bovendien is PVC vrij prijzig vergeleken met een laminaatvloer bijvoorbeeld. Daarnaast is plak PVC leggen een taak die enkel door professionals gedaan moet worden, wat bij laminaat bijvoorbeeld niet het geval is. Lees hier meer over alle voor- en nadelen van een PVC vloer.

Een houten vloer egaal krijgen

Als je PVC op een houten vloer gaat leggen, is het zeer belangrijk dat de vloer zo egaal mogelijk is. Allereerst zorg je ervoor dat je de houten vloer opschuurt om de vloer zo glad mogelijk te maken. Wanneer je een gat of oneffenheid tegenkomt in de vloer, is het belangrijk om deze goed op te vullen. Doe dit met een geschikt vulmiddel dat niet zal opvallen in het hout. Meer leren over droog egaliseren? Kijk dan hier. Mocht je met plak PVC aan de gang willen gaan, dan is egaliseren noodzakelijk. Lees hier waarom egaliseren noodzakelijk is bij PVC vloeren. Let er goed op dat deze houten vloer eerst vet- en stofvrij is gemaakt alvorens je begint, zodat de lagen het beste kunnen hechten. Je moet namelijk de PVC vloer lijmen op hout. Op een houten vloer is dit echter precisiewerk en moet je een paar millimeter meer egaline aanbrengen dan bij een normale vloer. Daarnaast moet je ook goed opletten of het type egaline flexibel genoeg is om scheuren aan de plankenvloer te voorkomen. Heb je hier geen ervaring mee dan raden wij je sterk aan om dit uit te besteden aan professionals

Afhankelijk van de soort en de staat van de houten vloer, zijn er verschillende manieren om de houten vloer het beste op te schuren. Als je vloer al bijna helemaal glad is, dan is licht opschuren met de hand al genoeg. Als de vloer juist grote oneffenheden heeft, dan wordt het toch aangeraden om met een schuurmachine aan de gang te gaan. Zo zorg je voor de meest egale vloer. Als de vloer glad en gelijk geschuurd is, dan is het tijd om hem goed schoon te maken. Begin met alles goed te stofzuigen en geheel stofvrij te maken. Doe dit direct als je klaar bent met schuren om te voorkomen dat het stof zich verspreidt. Wacht even met het neerleggen van de ondervloer en stofzuig nogmaals. Zo voorkom je dat er stof onder de ondervloer komt. Zodra dit alles gedaan is kan het leggen van jouw PVC op een houten vloer beginnen!

Meer blogs...
Solza nu ook officieel Quick-Step dealer - Solza.nl

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten? - Solza.nl

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten?

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand - Solza.nl

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand

Dit zijn de vloertrends in 2024 - Solza.nl

Dit zijn de vloertrends in 2024