Alle voor- en nadelen van PVC vloeren - Solza.nl
SOLZA

Alle voor- en nadelen van PVC vloeren

De PVC vloer begint steeds meer harten te veroveren. Het is dan ook niet zo gek dat hij steeds populairder wordt. Het heeft veel voordelen zoals dat hij makkelijk schoon te maken is en in veel dessins beschikbaar is. Maar net als elke soort vloer heeft hij ook zo z’n nadelen. We hebben alle voor- en nadelen van PVC vloeren voor je op een rijtje gezet.

Wat is PVC eigenlijk?

PVC is een afkorting voor polyvinylchloride. Het wordt namelijk gemaakt van verschillende lagen kunststof en heeft als laatste laag een beschermende toplaag. Je kunt er echt alle kanten mee op, of je nu voor een houten, terrazzo of betonlook gaat. Ook kun je het op verschillende manieren leggen zoals visgraat, recht of vierkant. Door de huidige technieken zal het bijna niet meer te onderscheiden zijn van een echte houten of betonlook vloer.

PVC vloeren zijn duurzame en ook zeer sterke vloeren. Het dempt, is zacht en ook waterbestendig. Ideaal voor elk huishouden. Omdat de vloer zo’n sterke toplaag heeft zal de vloer maar liefst 25 jaar mee gaan. Dit maakt hem veel duurzamer en sterker dan andere soort vloeren.

Een PVC vloer; de voordelen

1. Schoonmaken is zeer makkelijk

Wanneer je wat morst op je PVC vloer hoeft je niet te stressen dat je het zo snel mogelijk op moet ruimen. Het zal de vloer niet beschadigen wanneer je een glas omstoot of je bord eten laat vallen. Met een doekje ruim je het makkelijk en snel op en je zult er niets meer van terug zien. Dit maakt het dan ook een ideale vloer voor gezinnen met jonge kinderen. Ook is de vloer hierdoor geschikt voor natte ruimtes zoals de keuken of de badkamer. Ook hier is hij super snel schoon te maken.

2. Duurzame vloer

Het kopen van een PVC vloer is een zeer goede investering. Het is een duurzame vloer die gemiddeld rond de 25 jaar mee gaat. Het is te leggen met een makkelijk clicksysteem, waardoor het niet alleen makkelijk te leggen is, maar ook makkelijk uit elkaar te halen. Zo kan de vloer makkelijk meerdere verhuizingen mee. Je klikt de vloer uit elkaar en klikt het in de nieuwe woning net zo makkelijk weer in elkaar.

3. Zeer slijtvast

Een PVC vloer is ook zeer slijtvast. Bij tapijt of een houten vloer zul je op den duur slijtage gaan zien. Je zult precies kunnen zien waar er veel gelopen wordt en waar er met een stoel geschoven wordt. Dit probleem heb je bij een PVC vloer niet. Door de toplaag is PVC erg sterk en ook slijtvast. Dit is dan ook waarom het een goede investering is en je het ook steeds vaker bij bedrijven en publieke ruimtes ziet liggen. Uiteraard is ook PVC niet tegen alles bestand, het blijft immers een zachte vorm van kunststof. Maak het dus niet te gek.

4. Ideaal voor vloerverwarming

Niet elke houten vloer of laminaatvloer is geschikt om te leggen over vloerverwarming. Bij vloerverwarming moet er goed gekeken worden naar de dikte van het hout en ook de soort hout. De warmte van de vloer moet nog wel goed weg kunnen namelijk. Bij een PVC vloer heb je wel de uitstraling van een houten vloer, maar wel de voordelen dat het goed warmtegeleidend is.

Overigens is de optimale samenwerking tussen PVC en de vloerverwarming tegenwoordig niet alleen meer haalbaar met plak PVC. Wanneer je bijvoorbeeld een Floorify click PVC vloer combineert met de Floorify Performance ondervloer dan behaal je met deze click PVC dezelfde (lage) warmteweerstand als met plak PVC. Ideaal!

Nadelen van een PVC vloer

Na alle voordelen besproken te hebben, kun je bijna niet geloven dat er ook nog nadelen zijn. Gelukkig vallen de nadelen aan een PVC vloer erg mee. Toch gaan we ze met je bespreken.

1. (Flinke) investering voor de toekomst

PVC heeft een lange levensduur en is daarom ook echt een investering die je doet. Daardoor is de gemiddelde prijs per vierkante meter een stukje hoger. Wanneer je ook de vloer wilt laten leggen en laten egaliseren, dan kan het kostenplaatje nog iets hoger worden. De vloer is dan ook wat moeilijker zelf te leggen. Wel is het een goede investering voor minstens 25 jaar en weet je dat het zeker netjes blijft, maar hier hangt dan dus ook wel een prijskaartje aan.

2. Het is een dunne vloer

Een PVC vloer is maar een paar millimeter dik. Dit is dan ook waarom het zo goed warmte van een vloerverwarming geleid. Maar dit betekent ook dat alle oneffenheden snel te zien zijn. De staat van je ondervloer heeft dan ook veel effect op het eindresultaat. Deze moet netjes en egaal zijn. Vaak moet de vloer voor het leggen ook nog geëgaliseerd worden. Dit is best een klusje, waardoor het slim is om het door een professional te laten doen. Overigens schreven wij eerder een handige blog waarin je precies kunt zien welke ondervloer er aangeraden is voor click PVC vloeren.

3. Kans op schadelijke stoffen

Soms bevatten PVC vloeren giftige stoffen zoals vinylchloride en dioxines. Nee, je hoeft je niet meteen druk te maken over je vloer, maar het is bij het aanschaffen van een PVC vloer wel even slim om naar te kijken. Gelukkig worden de meeste PVC vloeren zonder deze stoffen gemaakt, maar als je een goedkopere vloer of een die buiten Europa gemaakt is, kiest, is het slim om dit even dubbel te checken.
Meer blogs...
Solza nu ook officieel Quick-Step dealer - Solza.nl

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten? - Solza.nl

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten?

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand - Solza.nl

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand

Dit zijn de vloertrends in 2024 - Solza.nl

Dit zijn de vloertrends in 2024