Welke ondervloer bij click PVC? - Solza.nl
SOLZA

Welke ondervloer bij click PVC?

Er komt veel kijken bij het kiezen van een nieuwe vloer, zo ook bij een ondervloer van een click PVC vloer. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt en dat je kwaliteit in huis haalt. Daarnaast kan het per situatie verschillen welke ondervloer je nodig hebt. Je zult dus goed moeten kijken wat voor jou relevant is en wat niet. In deze blog lees je alles over de belangrijkste zaken die nodig zijn om te komen tot een goede keuze. Zo kies je een ondervloer die ervoor zorgt dat je zo lang mogelijk plezier kan beleven aan jouw click PVC vloer.

Waarom heb ik een ondervloer nodig?

Als je een click PVC vloer wilt, is het in tegenstelling tot plak PVC noodzakelijk dat je ook een ondervloer gebruikt. Vandaag de dag zijn er click PVC vloeren met een ingebouwde ondervloer, waardoor je deze niet los hoeft te kopen. Echter is dit meestal niet het geval, en dien je zelf een ondervloer aan te schaffen. Een ondervloer dient namelijk als bescherming voor de vloer, omdat het ervoor zorgt dat er voldoende vering aanwezig is. Hierdoor vangt de ondervloer als het ware de "klappen" op en blijft de vloer goed liggen. Als je geen ondervloer hebt, kan de vloer namelijk al beschadigen als je er alleen al op loopt of springt. De klikverbindingen kunnen door zoiets simpels al afbreken, waardoor je een nieuwe vloer moet kopen.

Door voor een klik PVC geschikte ondervloer te kiezen, is dit makkelijk te vermijden. Ook is het van belang wat voor soort ondergrond er van toepassing is. Als je een ondergrond hebt met veel oneffenheden, zullen bij een flinterdunne ondervloer deze oneffenheden sneller zichtbaar zijn. Soms kan het dus raadzaam zijn om eerst de vloer te egaliseren. Als het geen hele flinke oneffenheden zijn, voldoet een wat dikkere ondervloer of een extra ondervloer ook. Daarnaast zorgt een ondervloer voor een stukje extra isolatie, en kan het eventueel optrekkend vocht uit de bodem tegenhouden.

Ondervloer PVC en vloerverwarming, gaat dat wel samen?

Vloerverwarmingsleveranciers hebben over het algemeen de regel dat een vloer een maximale warmteweerstand mag hebben van 0,100 m² K/W. Dit kan echter verschillen per soort vloerverwarming of per leverancier. Ons advies is om dit daarom altijd even op te vragen bij de leverancier van uw vloerverwarming. Als de warmteweerstand te hoog is, wordt er onnodig veel energie gebruikt en houdt de vloer te veel warmte tegen. De combinatie van de click PVC vloer en de ondervloer moeten dus aan deze norm voldoen. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden. 

Gelukkig zijn er vandaag de dag click PVC ondervloeren te koop met een zeer lage warmteweerstand. Zo heeft Floer bijvoorbeeld de Floer Rigid Click PVC ondervloer, met een warmteweerstand van slechts 0,009 m² K/W. Ook kun je kiezen voor de Ondervloer RedFloor 10dB Geluidsreductie & 400 kPa. Deze ondervloer heeft met 0,014 m² K/W ook een zeer lage warmteweerstand. Zo heb je genoeg speling om hier een click PVC vloer bovenop te leggen zonder dat je hierdoor een te hoge warmteweerstand krijgt. PVC vloeren, waaronder dus ook click PVC vloeren, hebben de laagste warmteweerstand van alle vloeren. Zo zit je met de juiste ondervloer dus in de meeste gevallen wel goed.

Waar moet ik nog meer op letten?

Zoals hierboven al even genoemd, is het belangrijk dat je een geschikte ondervloer uitzoekt voor klik PVC. Zo komt de vloer mooi te liggen en kun je de kwaliteit waarborgen door de extra bescherming van een ondervloer. Als je echt een sterke ondervloer zoekt, dient deze een druksterkte aan te kunnen van 300 kPa. Er zijn zelfs ondervloeren beschikbaar die een enorme druksterkte van 400 kPa aankunnen. Dit zijn bijvoorbeeld de Vivafloors / Arbiton Secura LVT Click Smart Ondervloer en de Floer Rigid Click PVC ondervloer. Check hier de collectie ondervloeren voor een click PVC vloer.

Mocht je een woning hebben met onderburen, is het in de meeste gevallen verplicht dat je een geluiddempende ondervloer hebt. De wettelijke eis hiervoor staat op een geluidsreductie van 10dB. Ben je dus op zoek naar een geschikte PVC ondervloer, zorg dan goed dat je hier rekening mee houdt. Je kunt dan kiezen voor bijvoorbeeld de Vivafloors / Arbiton Secura LVT Click Smart Ondervloer of de Ondervloer RedFloor 10dB Geluidsreductie & 400 kPa. Echter is niet overal meer een geluidsreductie van 10dB nodig. Sommige nieuwbouwwoningen hebben ingebouwde maatregelen tegen geluidsoverlast. Het kan dus zijn dat je slechts 5dB geluidsreductie hoeft te realiseren, en in sommige gevallen zelfs helemaal niets.

Een ander voordeel van een ondervloer, evenals het click PVC zelf, is dat het relatief eenvoudig zelf te leggen is. Met goed te volgen demonstratievideo's op Solza TV proberen wij je te helpen om er echt vakwerk van te maken. Toch is het wel zaak dat dit klusje goed gebeurt, aangezien dit invloed heeft op de kwaliteit van de bescherming van de vloer. Als je geen tijd of zin hebt om zelf een ondervloer en een vloer te leggen, of als je dit liever aan professionals overlaat, kun je gebruik maken van een legservice.

De beste ondervloer voor click PVC per merk

Elk merk actief binnen de click PVC vloeren heeft zo zijn eigen kwaliteiten. Het is dus handig om goed te kijken welke ondervloeren geschikt zijn voor jouw merk vloer en woonsituatie. Ook kan het voor sommige merken van belang zijn om de juiste ondervloer toe te passen voor het behouden van de fabrieksgarantie. Daarom hebben wij per merk click PVC vloer de best geschikte click PVC ondervloeren voor jou op een rijtje gezet.

click PVC ondervloer Floer

Afbeelding: Floer Visgraat Click PVC Kingbeek Crème 3906

Ondervloeren geschikt voor Floer click PVC

Zoek je een ondervloer voor click PVC en is jouw click PVC vloer van het merk Floer, dan adviseren wij dat je kiest voor de Floer Rigid Click PVC ondervloer of de Ondervloer RedFloor 10dB Geluidsreductie & 400 kPa. Welke je het beste kunt kiezen verschilt per situatie. De Floer Rigid Click PVC ondervloer heeft bijvoorbeeld geen geluiddempende werking, waardoor je met een bovenwoning meteen bij de RedFloor ondervloer uitkomt. Deze RedFloor ondervloer is gecertificeerd om aan de 10dB geluidsreductie te voldoen. Daarnaast heeft deze ondervloer ook een hoge kPa waarde van 400, waardoor het een zeer sterke beschermende werking heeft voor jouw click PVC vloer en ervoor zorgt dat de vloer goed komt te liggen. Ook is deze PVC ondervloer geschikt voor vloerverwarming, aangezien deze ondervloer een lage warmteweerstand heeft van slechts 0,014 m² K/W. Met deze ondervloer kan je in de meeste gevallen dus goed uit de voeten.

De Floer Rigid Click PVC ondervloer van Floer zelf is echter ook een uitstekende optie. Deze ondervloer heeft namelijk net als de RedFloor ondervloer een kPa waarde van 400. In tegenstelling tot de RedFloor ondervloer heeft deze ondervloer geen geluidsreducerende werking, maar je krijgt hier wel andere dingen voor terug. Zo heeft deze ondervloer een nog lagere warmteweerstand van maar 0,009 m² K/W, waardoor dit een perfecte keuze is voor als je optimaal wilt genieten van je vloerverwarming. Bovendien krijg je door het kiezen van een Floer ondervloer maar liefst 20 jaar fabrieksgarantie op jouw Floer click PVC ondervloer. Mocht dit voor jou een belangrijk thema zijn, kies dan voor de Floer Rigid Click PVC ondervloer.

click PVC ondervloer Floorify

Afbeelding: Floorify Comfort Underlay

Ondervloeren geschikt voor Floorify PVC

Als je een ondervloer zoekt die geschikt is voor een Floorify click PVC vloer, heb je twee mogelijkheden. Als je een bovenwoning hebt, kom je eigenlijk meteen uit op de Floorify Comfort underlay. Deze vloer dempt het geluid namelijk met 10 dB en is hier voor gecertificeerd. Bij de meeste bovenwoningen is een ondervloer met deze certificering verplicht. Met deze ondervloer kun je dus goed uit de voeten. 

Mocht je beschikken over vloerverwarming, kan je het beste kiezen voor de Floorify Performance underlay. Deze ondervloer heeft een enorm lage warmteweerstand van maar 0,00934 m²K/W. Ook de Floorify click PVC vloeren zelf zijn met een dikte van 4 mm en 4.5 mm heel dun, waardoor de vloer zelf ook een lage warmteweerstand heeft. De combinatie van de Floorify Performance ondervloer met een Floorify click PVC vloer zorgt er dus voor dat er ondanks de aanwezige ondervloer eenzelfde warmteweerstand behaald wordt als bij plak PVC. Ook is de Performance ondervloer wat harder, waardoor dit geadviseerd wordt bij visgraat-vloeren.

Beide ondervloeren zijn geschikt om kleine oneffenheden in de ondergrond de das om te doen, mits het binnen bepaalde grenzen blijft. Zo mag er over 2 lopende meter geen hoogteverschil zijn van meer dan 5 mm, en bij visgraat 3 mm. De ondergrond moet stabiel zijn en de groefjes/voegen mogen niet dieper zijn dan 4 mm of breder dan 5 mm. Valt jouw ondergrond binnen deze marges, dan kun je met een combinatie van een Floorify vloer met één van deze Floorify ondervloeren uit de voeten. Mochten de oneffenheden in de ondergrond toch groter zijn, dan zal eerst de ondergrond aangepakt moeten worden. Bovendien is het belangrijk om te weten dat de fabrieksgarantie op het click PVC van Floorify alleen van toepassing is als je kiest voor één van deze twee ondervloeren.

click PVC ondervloer Vivafloors

Afbeelding: Vivafloors / Arbiton Secura LVT Click Smart Ondervloer t.b.v. Click PVC (6,25m2)

Ondervloeren geschikt voor Vivafloors click PVC

Bij de click PVC vloeren van Vivafloors kun je met de Vivafloors / Arbiton Secura LVT Click Smart Ondervloer altijd uit de voeten. Deze ondervloer biedt alles wat je in een ondervloer zoekt. Zo biedt deze ondervloer genoeg geluidsreductie om aan de wettelijke eisen te voldoen, wat van toepassing is als je in een appartement of een andere bovenwoning woont. Het click PVC zelf van Vivafloors is bijna altijd al voorzien van een geïntegreerde ondervloer. Echter biedt deze vloer zelf net te weinig geluidsreductie om aan de Nederlandse wetgeving te voldoen. Daarom biedt de extra 10 dB reductie van deze ondervloer een perfecte uitkomst. In combinatie met een click PVC vloer van Vivafloors kom je namelijk uit op maar liefst 19 dB geluidsreductie. Een click PVC vloer van Vivafloors in combinatie met deze ondervloer is dus ook een goede optie voor een bovenverdieping.

Bovendien heeft deze ondervloer met 400 kPa een zeer hoge drukwaarde. Deze ondervloer kan per cm² maar liefst 50 kilo druk aan! Met zo’n stevige basis weet je zeker dat jouw vloer goed wordt beschermd. Bovendien is deze ondervloer met een warmteweerstand van 0,052m² K/W prima geschikt voor vloerverwarming. Al met al is dit dus een zeer complete ondervloer. Let er wel op dat de ondergrond niet te veel oneffenheden heeft. Deze click PVC ondervloer is net als de click PVC van Vivafloors vrij dun. Bij te grote oneffenheden zul je dit dus blijven zien en is de kans op beschadiging groter. In dat geval is het raadzaam om eerst te egaliseren. Let er wel op dat je alleen garantie hebt op jouw Vivafloors click PVC als je ook deze ondervloer kiest.

click PVC ondervloer Sense

Afbeelding: Sense 831 SPC Rigid Click PVC W 90x45cm

Ondervloeren geschikt voor Sense

Als je een ondervloer zoekt voor een click PVC vloer van Sense, hoef je niet altijd een losse ondervloer aan te schaffen. Sommige Sense click PVC vloeren, zoals de Sense 831 SPC Rigid Click PVC W, hebben namelijk al een geïntegreerde ondervloer. Hierdoor hoeft er maar één keer gelegd te worden, en hoeft er in de meeste gevallen geen losse ondervloer aan te pas te komen. Dit click PVC met geïntegreerde ondervloer levert ook een geluidsreductie van 10dB op, wat interessant is als je een bovenwoning hebt.

Als je een ondergrond hebt met veel oneffenheden, is het verstandig om te egaliseren. Mochten het kleine oneffenheden zijn van minder dan 4 mm, kan er naast de Sense vloer met ingebouwde ondervloer nog een extra ondervloer gelegd worden. In dit geval is egaliseren niet altijd nodig. Hiervoor raden wij de Ondervloer RedFloor 10dB Geluidsreductie & 400 kPa aan. Deze ondervloer heeft met 400 kPa een zeer hoge drukwaarde, en werkt door de lage warmteweerstand zeer goed met vloerverwarming. Als je dus niet kiest voor een click PVC vloer van Sense met ingebouwde ondervloer, dan is de RedFloor ondervloer op zichzelf ook een uitstekende keuze.

klik Douwes Dekker

Afbeelding: Douwes Dekker Click PVC Flinke Tegel Brownie

Ondervloeren geschikt voor Douwes Dekker

Het click PVC van Douwes Dekker is in principe altijd al voorzien van een geïntegreerde ondervloer. Hierdoor hoeft er niet een losse ondervloer aangeschaft te worden! De vloer moet echter wel gelegd worden op vochtwerend folie. Geschikt vochtwerend folie voor is bijvoorbeeld Diffufol vochtwerende folie SD-waarde >150m (30m2) . Mocht je in een bovenwoning of appartement wonen, zal de geïntegreerde ondervloer niet voldoende zijn om aan de 10 dB geluidsreductie te komen. Mocht deze regelgeving voor jou van toepassing zijn, kun je naast het vochtwerende folie ook de geluidsdempende Marathon Super XPS Ondervloer 7 mm - 10dB Geluidsreductie (5,309m2) aanschaffen. Deze ondervloer is echter niet goed te gebruiken met vloerverwarming vanwege de hoge warmteweerstand. Mocht de 10 dB regeling voor jou van toepassing zijn en wil je ook genieten van jouw vloerverwarming? Dan adviseren wij om te kijken naar een andere vloer.

klik Hoomline

Afbeelding: Hoomline Briljant 55 Uniclic Dahlia 40016 Click PVC

Ondervloeren geschikt voor Hoomline

Click PVC vloeren van Hoomline hebben standaard een geïntegreerde ondervloer. Je hoeft dus geen losse ondervloer aan te schaffen, super handig! Voor de click PVC vloeren van Hoomline mag je zelfs geen losse ondervloer gebruiken, omdat er anders een ‘’springkussen-effect’’ ontstaat. Mocht je een vloer hebben met veel oneffenheden zal je dus moeten kijken naar een andere vloer, of om de vloer eerst goed te egaliseren.

Echter kan per vloersoort de geïntegreerde ondervloer ook verschillend zijn. Mocht je dus een Hoomline vloer op het oog hebben, let er dan goed op dat deze goed aansluit bij jouw situatie. Niet elke vloer heeft bijvoorbeeld de 10 dB geluidsreductie. Dit is in veel bovenwoningen wettelijk verplicht. Ook de druksterkte kan verschillen, evenals de warmteweerstand. Als je vloerverwarming hebt is het dus belangrijk om hier ook naar te kijken.

click PVC ondervloer Belakos

Afbeelding: Belakos The Rigid 65 Rigid Click PVC

Ondervloeren geschikt voor Belakos

De click PVC vloeren van Belakos zijn allemaal voorzien van een geïntegreerde ondervloer. Onwijs handig natuurlijk, want dan hoef je geen losse ondervloer aan te schaffen. Alle click PVC vloeren van Belakos zijn ondanks de ingebouwde ondervloer prima te gebruiken met vloerverwarming. De warmteweerstand kan wel per product verschillen, dus check dit goed.

Ook de geluidsreductie kan per product verschillen. Mocht je een bovenwoning hebben, is dit iets om goed op te letten. In de meeste gevallen moet je namelijk een geluidsreductie van 10dB kunnen realiseren. De meeste Belakos click PVC vloeren reduceren het geluid met 8dB, maar met bijvoorbeeld de Belakos The Rigid 65 Rigid Click PVC zit je wel op de 10dB reductie. Ook kan een extra ondervloer uitkomst bieden, mits deze een geluidsdempend effect heeft. Dit kan ook helpen om kleine oneffenheden van de ondergrond onzichtbaar te maken.

Een ondervloer moet volgens Belakos echter wel een drukwaarde van 300 kPa aankunnen. Wij adviseren dan ook de Ondervloer RedFloor 10dB Geluidsreductie & 400 kPa. Deze PVC ondervloer reduceert geluid met 10dB, heeft met 400 kPa een enorm sterke drukwaarde en is door de lage warmteweerstand van 0,014 m² K/W goed te gebruiken met vloerverwarming.

vtwonen en Floorlife ondervloer

Afbeelding: Co-Pro Gold-Pack 10dB ondervloer

Ondervloeren geschikt voor Floorlife en vtwonen

Voor de click PVC vloeren van Floorlife heb je veel mogelijkheden wat betreft ondervloeren. Ben jij op zoek naar een vrij standaard ondervloer, dan is de Co-Pro Ivory-Line Basic Heat ondervloer een prima keuze. Echter kan het zo zijn dat je aan bepaalde eisen moet voldoen voor bijvoorbeeld geluidsreductie of vloerverwarming. Het is dus zaak om goed rekening te houden met jouw situatie en voorkeuren. Naast de Ivory Line Basic Heat ondervloer kun je dan ook kiezen uit de:

Vloerverwarming bij jouw Floorlife of vtwonen click PVC vloer

Deze Click PVC ondervloeren hebben allemaal hun sterktes. Al deze bovenstaande ondervloeren, behalve de Co-Pro Olive-Pack, zijn geschikt voor vloerverwarming. Toch is de Co-Pro Yellow-Line PU HD Heat ondervloer het meeste geschikt om het maximale uit jouw vloerverwarming te halen. Van al deze vloeren is de warmteweerstand met 0,003 m² K/W namelijk het laagst. Hierdoor is er minder lang nodig om de vloer warm te krijgen. Dit is niet alleen handig, maar scheelt ook nog eens energie.

Voor Floorlife en vtwonen geschikte ondervloeren met 10dB geluidsreductie

Mocht je in een bovenwoning wonen, kan het zijn dat jouw vloer moet voldoen aan de regel van 10 dB geluidsreductie. In dit geval kun je het beste kiezen voor de Co-Pro Blue-Line Heat+ 10dB ondervloer of de Gold-Pack 10dB. Beide vloeren hebben genoeg geluidsreductie om aan deze eis te voldoen. De Blue-line is hard genoeg voor goede bescherming, maar wel wat zachter dan de Gold-pack. De Gold-pack is dus wat harder maar biedt nóg meer bescherming. Welke je uiteindelijk kiest zal dus afhangen van jouw eigen voorkeur. Beide zijn in ieder geval zeer geschikt als click PVC ondervloer.

Welke Floorlife of vtwonen click PVC ondervloer bij oneffenheden

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er al een geïntegreerde ondervloer in jouw click PVC vloer zit. Wil je bijvoorbeeld nog meer stevigheid, of meer geluidsreductie, kan je een extra ondervloer nemen. Floorlife adviseert om een click PVC ondervloer te kiezen die een drukwaarde van 400 kPa aan kan als deze als extra ondervloer gebruikt gaat worden. De Gold-Pack en de Yellow-Line PU HD zijn dan ook uiterst geschikt om ook als extra ondervloer gebruikt te worden. Heb jij een oneffen ondergrond? Dan is de Co-Pro Olive-Pack ondervloer by far de beste keuze. Deze 7 mm dikke click PVC ondervloer is namelijk zeer geschikt om oneffenheden te verdoezelen. Let er wel op dat de Olive-pack niet geschikt is als ondervloer voor een visgraat click PVC vloer.

Alles op een rijtje

Wil jij genieten van een click PVC vloer, gebruik dan altijd een geschikte ondervloer. De ondervloer voorkomt beschadiging en zorgt ervoor dat de vloer mooi komt te liggen. Houd ook goed rekening met de ondergrond, aangezien er bij veel oneffenheden soms beter vooraf geëgaliseerd kan worden voordat de vloer wordt gelegd. Bij plak PVC is een ondervloer niet nodig.

Mocht je vloerverwarming hebben, houd dan rekening met de maximale warmteweerstand van zo’n 0,100 m² K/W. Check altijd even bij jouw vloerverwarmingsleverancier of deze norm ook voor jou van toepassing is, aangezien dit per leverancier en per type vloerverwarming kan verschillen. De ondervloer en de click PVC vloer zelf dienen samen dus onder deze warmteweerstand te blijven. Zo voorkom je dat je te veel energie verbruikt om warme voeten te krijgen. Heb je onderburen? Dan wordt in de meeste gevallen wettelijk vereist dat je een ondervloer hebt die tenminste 10 dB geluidsreductie oplevert.

Meer blogs...
Solza nu ook officieel Quick-Step dealer - Solza.nl

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten? - Solza.nl

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten?

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand - Solza.nl

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand

Dit zijn de vloertrends in 2024 - Solza.nl

Dit zijn de vloertrends in 2024