Hoe hoge plinten bevestigen? - Solza.nl
SOLZA

Hoe hoge plinten bevestigen?

Als je een nieuwe vloer gaat plaatsen is dit natuurlijk erg mooi. Zonder afwerking is de vloer echter niet compleet. Er zijn een aantal methodes waarop je de vloer kan afwerken, zoals het plaatsen van plinten. Hoge muurplinten zijn de ideale manier om je vloer af te werken en zorgen voor een uniek maar strak uiterlijk dat past bij de meeste huizen. Als je zelf een PVC vloer of een andere vloer wilt plaatsen, moet je deze plinten natuurlijk zelf plaatsen. Zo doe je dat!

> Lees hier of je eerst de plint of eerst de vloer moet plaatsen!

Stappenplan voor het plaatsen van hoge plinten

Als je een nieuwe vloer gaat plaatsen moet je natuurlijk de afwerking van de vloer niet vergeten. Ga je voor hoge plinten, dan zijn er een aantal dingen die je nodig zal hebben om deze zo netjes mogelijk te plaatsen:

  • Hoge plinten
  • Kit en een Kitspuit
  • Potlood
  • Meetlint
  • Zaag (verstekzaag of zaagmal)
  • Acrylaatkit

Leg deze benodigdheden klaar zodat je niet de hele tijd hoeft te zoeken naar je gereedschap. Zo bespaar je namelijk een hoop tijd.

Hoeveel plinten heb je nodig?

Ook is het belangrijk voor het plaatsen van de plinten om te kijken hoeveel je nou precies nodig hebt. Door alle muren in het huis af te meten weet je precies hoeveel lengte hoge plinten je precies nodig hebt. Het is altijd aan te raden om een meter of twee extra te halen voor het geval dat er iets fout gaat of je niet goed hebt gemeten.

> Lees hier welke plint je hebt beste kunt kiezen.

Hoe hoge plinten bevestigen

Breng de kit aan

Als je plinten gaat plaatsen is de eerste stap om de montagekit met een soepele, schommelende beweging aan op de achterkant van de plint. Als je een rechte streep maakt met het kit verdeel je de lijm niet even. Dit kan ervoor zorgen dat de plint los komt te zitten aan de bovenkant of onderkant. Vervolgens kan de plint vastgemaakt worden aan de muur.

Plaats de hoge plint

Bevestig de plint aan de muur en zorg ervoor dat deze zo strak mogelijk tegen de muur aanzit. Het is belangrijk dat je hier goed oplet. Elke soort kit heeft zijn eigen uithardingstijd. Deze tijd is vaak niet lang. Daarom is het belangrijk dat je dit leest op de verpakking van de kit. Duw de plint tegen de muur zodat deze goed vast komt te zitten. Hou er ook rekening mee dat niet iedere muur volledig recht is en er kleine kiertjes kunnen zijn. Deze kan je echter later afkitten.

De kiertjes afwerken

Door gebruik te maken van acrylaatkit of een andere vorm van kit kan je de kiertjes die ontstaan zijn aan de muur gemakkelijk en snel afdichten. Even met wat verf eroverheen en je plint is klaar voor gebruik!

De plinten zagen

Natuurlijk kom je wel een keer een hoek tegen in je huis. In dit geval vraag je jezelf misschien af hoe je het beste de plint af kan zagen. Dit verschilt natuurlijk per hoek waar de plint geplaatst gaat worden. Vanzelfsprekend is het belangrijk om de plinten af te zagen voordat je deze gaat plaatsen. Als ze eenmaal vastzitten aan de muur is het moeilijk om nog de juiste hoek te zagen. Over het algemeen zijn er twee soorten hoeken in je woning. Afhankelijk van deze hoeken moet je op een bepaalde manier je plinten zagen.

In verstek zagen

De meeste woningen hebben hoeken van 90 graden. Voor deze woningen is het erg gemakkelijk om een plint te zagen. In beide gevallen heb je namelijk twee plinten nodig die in een hoek van 45 graden zijn afgezaagd. Deze hoeken verbind je vervolgens met elkaar om een hoek van 90 graden te maken. De plint die vast zit aan de ene kant van de muur zaag je met 45 graden van de binnenkant naar de buitenkant af. Voor de andere plint doe je precies hetzelfde.

Heb je een muur die naar binnen staat? Dan moet je de plint net iets anders zagen. In dit geval moet je ook de twee plinten die samenkomen ook afzagen op een hoek van 45 graden. In dit geval zaag je de hoek echter van de buitenkant naar de binnenkant (de langste zijde is dus de buitenkant in dit geval). Als je de twee plinten tegen elkaar aanzit, krijg je vervolgens de juiste hoek.

Meer blogs...
Solza nu ook officieel Quick-Step dealer - Solza.nl

Solza nu ook officieel Quick-Step dealer

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten? - Solza.nl

Een duurzame vloer kopen? Waar moet je op letten?

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand - Solza.nl

Voordelen en nadelen van kurkvloeren of kruk op de wand

Dit zijn de vloertrends in 2024 - Solza.nl

Dit zijn de vloertrends in 2024